Dagbok
Lördag 1 maj Valparna sov ganska mycket på förmiddagen. Men vi passade på att fota lite medan de var vakna. Vi skulle ju åka hemåt igen redan halv tolv. Men det var jättekul att få se Simbas barnbarn. De kommer nog att bli riktigt fina.
 Niklas och Crille.
 Ricci och Geir. Syskonen Crille och Ricci har i alla fall en sak gemensamt. De är riktiga knähundar.
 Vi gjorde några försök att fota Crille, Simba och valparna tillsammans. Det gick väl sådär... Tre generationer kom med på bild i alla fall, dock så var det lite oordning på barnbarnen.
 Det blev lite mer ordning när jag och Geir höll i valparna. Nu fick mamma Ricci vara med också.
 Så var det matdags. Här gäller det att äta så fort som möjligt. Det där med bordskick har vi inte lärt oss än.
 Ta inte min mat.
 Tillbaka i valplådan efter frukost.
 Snart somnar jag.
 Ja du Crille, tänk att du har blivit morbror.
 Puh, det var jobbigt att bli fotograferad med barnbarnen tycker Simba. Det är bättre att ligga här i soffan, på tryckt avstånd från de där små.
Fredag 30 april Mitt på dagen så började vi åka mot Trondheim. Vi skulle hälsa på Ricci och Geir. Crilles syster har nämligen fått valpar och de är nu på söndag 4 veckor gamla.
Vi stannade i Undersåker och fikade hos Fredrik och Ulrika. Då fick vi hälsa på Koykoy. Hon fick spring med Simba och Crille i rastgården. Det verkade som om hon kände igenom oss.
Väl framme i Trondheim så gick vi först en promenad med Ricci, Simba och Crille. Ricci verkade inte bry sig så mycket om killarna och lät dem gå in i huset.
Valparna var så klart sååå söta. Två hanar och tre tikar. De bodde i köket så de skulle bli miljötränade ordentligt.

 Åh, vad skönt det är att kissa.
Måndag 5 april Nu snöar det igen. Trodde att det skulle vara slut på snön men inte då. Så idag fick hundarna köra i tung blötsnö på sjön. Först körde jag sjuspann i åtta kilometer. Sedan bytte jag draglina till ett fyrspann och Pulver fick springa igen med småvalparna. Nekita fick springa i led bredvid Pulver och Finnen och Yoyo bakom. Det gick jättebra. Eftersom det var så tungt fick de dra ordentligt, och de gjorde de, i gallopp också.
Söndag 4 april Klockan nio började angeltävlingen på Viggesjön. Jag och Niklas var med i ett lag men vi fick ingen fisk. Det var helt dött. Tävlingen höll på i tre timmar och det var strålande sol och vindstilla. Så med varm choklad, mackor och en brasa så kunde man inte ha det bättre.
När vi kom hem så släppte vi ut valparna en stund så de fick springa lösa.
 Från vänster: Nekita, Finnen och Yoyo. Fem månader gamla.
Sedan körde vi hundarna på sjön. Först körde vi ett fyrspann med Pulver och Finnen i led. Nekita och Yoyo sprang bakom. Det gick jättebra. Finnen fick göra debut som ledarhund och det var fjärde gången han sprang i ett spann någonsinn. Nekita var också jätteduktig. Hon hade fullt fokus framåt hela tiden och sprang väldigt bra. Yoyo som har varit lite tveksam förut var mycket bättre idag. Hon la öronen bakåt och sprang med fullt fokus framåt hon också. Det var bara några meter i lössnön innan vi kom ut på sjön som hon tvekade lite. Vi körde bara några hundra meter med valparna.
 Nekita och Yoyo bak, Pulver och Finnen i fram.
 Nekita närmast och bredvid springer Yoyo.
Efter det bytte vi draglina till ett åttaspann. Kamak fick sitta i bussen och vila. Det är för tidigigt att springa efter operationen för honom. Men de andra sju fick springa några kilometer på sjön. Det var jättekul. Det var ju ett tag sedan nu, speciellt för Attan och Yarak.
Jag tog fram fyra fåglar som jag la ut till ett litet sök åt Crille och Simba. Det har tinat upp i en skogstunge nere vid sjön så där höll vi till.
På kvällen åkte vi till Freja så Crille och Simba fick leka lite. Sedan var tollarna trötta och sov gott.
Fredag 26 februari: VM i Oberwiesenthal Klev upp klockan sex och gick ut och rastade hundarna. Spöregn. De fick mat och alla åt upp maten. Idag var det den första tävlingsdagen. Spännande. Hur skulle hundarna hålla i konkurrens mot de övriga 43 tävlanden?
Det var plus fem grader och det blev varmare och varmare fram på dagen. Spå
Torsdag 25 februari Klev upp halv sju och gick ut och rastade hundarna. Blandade mat och gick in åt frukost. Frukosten bestod av en gigantisk buffé. Helt underbart! Massor av olika frukter, yoghurtar, jordgubbar, bär, gott bröd. Ja, allt möjligt.
Nu började det ljusna ute också så vi såg hur omgivningen såg ut. Böljande landskap och vi befann oss mitt i en slalombacke med fantastisk utsikt. Problemet var bara att det blåste kraftigt och det var plusgrader. Dessutom var det väldigt lite snö. Men tävlingsplatsen ska vara någon kilometer högre upp så det kanske är bättre där.
Efter den goda frukosten gick vi ut och matade hundarna. Gick sedan in och vilade en stund. När vi sedan gick ut för att rasta så kom en kille i en liten plogbil och skulle köra ut där vi hade bussen. Han såg inte så glad ut. Det var nog inte så bra att vi stod där. Folk började vakna till och gå ut i backen och måste då passera vår buss. Men vi blev hänvisade till ett annat ställe längst in på en parkering bakom en avspärrning som egentligen var mycket bättre.
Efter rastningen åkte vi upp till tävlingsplatsen. På programmet står det att veterinärbesiktningen började klockan 10 och då skulle alla vara på plats. Men när vi kom upp dit så var ”stakeoutplatsen” redan full så de hade stängt av den. Vi blev hänvisade 1,5 kilometer längre upp med informationen att veterinären skulle komma dit också. Där uppe var det också kaos. Ingen ordning på parkeringen och ingen visste någonting. Vi åkte ner igen, ställde oss vid vägkanten och gick in i området för att titta hur det såg ut. Start- och målområdet var på en stor skidstadion så det kommer nog att bli mycket folk. Men det var varmt och snön var sockrig och blöt. Det var i alla fall mycket mer snö på tävlingsplatsen som låg en kilometer högre upp.
Vi åkte tillbaka ner till Hotellet och rastade hundarna. Det kändes inte som om det var någon mening att vara kvar där. Vi kommer nog inte att få någon parkering.
Vid tvåtiden åkte jag upp med Lisa och Ulrika och gänget. Lisa skulle testa vilka skidor hon skulle använda och jag skulle få låna ett par sedan när hon var klar för att åka runt spåret. Det var bara ett problem. Jag hade lite ont i ryggen och funderade lite hur det skulle gå att åka skidor i drygt åtta kilometer när man aldrig stå på ett par skatingskidor i normala fall.
Niklas var kvar nere vid hotellet och tog hand om hundarna. Lisa kom iväg ut på spåret straxt innan tre. Hon skulle åka drygt 12 km men var borta i över två timmar. Det visade sig att hon hade kört lite fel. Medan jag väntade på att få låna skidutrustningen så åkte Niklas och besiktade hundarna. Veterinären åkte nämligen ner till lägenhetshotellet där de andra svenskarna bodde, så då passade Niklas på att åka dit också.
Till slut kom jag också iväg ut på spåret. Jag var hungrig och hade ont i ryggen. Men jag ville åka runt för att se hur banan så ut. Den gick mestadels genom skogen och de första 4 kilometrarna var i princip bara utför. Det var några riktigt skarpa kurvor i utförsbackarna men de borde inte vara större svårigheter. De sista 4 kilometerna gick det uppför. Först ganska svagt för att sedan bli brantare och brantare. Målgången var på skidstadion, liksom starten.
Det tog ungefär en timme för mig att ta mig runt banan med lite stopp för att vila och memorera kurvorna. När jag kom tillbaka var det nästan mörkt. Teamledarmötet hade börjat inne i huset vid stadion, så jag gick in där och väntande på att det skulle ta slut. Jag fick nämligen inte tag i Niklas eftersom jag inte hade någon teckning på telefonen.
När teamledarmötet var klart fick jag min nummerlapp och tidtagningschippet. De hade ett chip som man ska sätta fast på vristen när man kör. Då borde de ha bra tidtagning här.
När nere vid hotellet igen var klockan åtta och vi skyndade oss till restaurangen för att få vår middag. De stänger nämligen serveringen vid åtta.
Efter maten var dags att börja med vallningen. Snötemperaturen var på morgonen -1 grad och mitt på dagen 0,5 plusgrader. Luftfuktigheten var under 50. De skulle bli lite kallare på natten med bli några plusgrader på dagen. Det var vad väderprognosen sa. Jag ringde hem till pappa och diskuterade lite vilken valla som jag skulle ta. Det blev för plusföre och blötsnö.
Vi hade fått lov att valla i ett utrymme där folk låser in sina skidor. Men under dagen så gick vi till skiduthyrningen och shoppen som fanns i hotellet för att fråga om de hade något bra utrymme för vallning. Killen i skidshoppen trodde först att vi ville lämna in medarna för vallning, så han sa glatt att jo, det gör vi för 5 euro. Men när han förstod att vi ville valla själv med våra egna grejor så fick vi inte det. Det var bara att gå till det andra stället. Men det funkade bra att stå där.
Jag stod och vallade från 21.30 till 23.30. En vakt kom in flera gånger och frågade när jag skulle bli klar. Han ville väl låsa utrymmet för natten. Men han gav till slut upp tror jag för jag såg inte till honom när jag var klar.
Onsdag 24 februari: Framme i Oberwiesentahl
Ställde klockan på halv sex. Idag ska vi försöka åka ända ner till målet, Oberwiesenthal. Planen var att ta bron över till Köpenhamn och sedan färjan i Gedser till Rostock. Den färjan tog 1,45 att åka och gick varannan timme.
Efter matning, rastning av hundar och lite frukost så kom vi iväg vid åtta-tiden. Förutom ett kort stopp vid en bensinmack åkte vi direkt till färjan. Där träffade vi de andra svenskarna som också skulle köra VM. Färjan gick klockan 11 och vi hann rasta hundarna ordentligt innan.
Väl framme i Tyskland började det snöa lite. Här var marken också snötäckt, men vägen var bar. Det var tur att vi tog de dubbfria däcken på bussen. När vi åkte av färjan i Tyskland så stod det vakter och lyssnade på bilarna så att ingen hade dubbdäck.
Klockan är nu tjugo över två och vi letar efter en bensinmack för att tanka och rasta hundar… 43 mil kvar till Oberwiesenthal….. hmmm nu måste det komma en bensinmack snart, det var länge sedan vi såg en. Jo, där! 4 kilometer. Bra. Då tar vi ut hundarna där också.
Nästa stopp blev vid sex-tiden. Vi stannade mitt emellan två långtradare på en lastbilsparkering och matade hundarna. Här i södra Tyskland var det ingen snö längre. Alla hundar åt och drack. Bra. Sedan fortsatte vi drygt en timme och vid det här laget hade vi kört av motorvägen och hade bara cirka 4 mil kvar till Oberwiesenthal. Vi körde på en ganska smal asfalterad väg och hittade till slut en bussficka som vi stannade på. Det blev en snabbrastning för hundarna i koppel så de fick kissa av sig lite efter maten.
Vi kom fram till Oberwiesenthal vid halv nio och hittade den koloss till hotell som vi skulle bo på ganska lätt. Hotellet hade 780 rum och såg ut som Sundsvalls sjukhus ungefär. Vi checkade in och gick och åt middag i restaurangen som redan hade stängt. Men vi fick mat i alla fall, en ordentlig salladsbuffé. Helt OK.
Hotellet låg precis vid en slalombacke. Lite funderingar blev det när vi skulle parkera bilen för att ta ut hundarna. Alla parkeringsplatser var fulla och det skulle komma mer folk i morgon sa de i receptionen. Det slutade med att vi fick ställa oss alldeles bredvid slalombacken, där alla skidåkare går när de ska slänga på sina skidor och åka utför. Men hundarna fick i alla fall stå på snö, hela parkeringen var annars nämligen bara asfalt.
Tisdag 23 februari Klev upp klockan sju. Matade hundarna och gick en sväng med dem. Pulver åt ingenting och Kamak var också lite petig med maten. Men de andra åt bra. Det var 15 minusgrader och snöade. Efter frukost packade vi ihop allt och åkte söderut.
Kom till Stockholm vid tiotiden. Då började kön. Bron vid Södertälje var helt avstängd för att en lastbil hade kört in i räcket. Bron måste besiktas innan de vågade släppa på trafiken igen. Så redan norr om Stockholm var det trögt. Dessutom var det en hel del olyckor på avfarterna från E4:an så det var stopp lite överallt. I tre och en halv timme befann vi oss i en bilkö. Men under den tiden så stannade vi också att rastade hundarna och åt lunch. Det blev en tråkig sallad från Mc Donalds.
När vi väl kom ut ur Stockholm så gick det bra. Målet för dagens körning var att komma ner till Tyskland, men vi stannade i Malmö. Vi fick sova hos Sverker och Lena som bor ca 15 km utanför Malmö. Det tackar vi för.
I Skåne brukar det inte vara någon snö, men när vi åkte in på en smal väg mitt bland de öppna vyerna med höga snövallar så kändes det som om vi körde på kalfjället. Väl framme, straxt efter nio så möttes vi av två glada tollare och tre labbar. Vi hade kommit rätt.
Måndag 22 februari: VM-resan börjar VM-resan närmar sig. Klev upp 6. Packade Simba och Crilles grejor. De skulle få bo hos Tuva och Edda medan vi for till Tyskland. Innan jag åkte på jobbet lämnade jag tollarna i Granloholm.
Efter jobbet åkte jag hem och tränade hundarna. Körde Saytena och Kamak i led. Pulver och Falki bakom och Naala och Aikido längst bak. Jag ville se om Pulver kunde springa utan att bli halt. Ville också prova Naala som också varit halt ett tag. Båda verkade klara de 12 km som jag körde med fyrhjulingen rätt så bra. Jag kunde inte se att det blev någon hälta efteråt. Ändå körde jag ganska fort, ca 25-26 km/h.
Efter träning och matning klippte jag klorna och håren under tassarna på de sex huskyna som jag skulle ta med mig till Tyskland. Sedan var det bara att packa allt och åka. Vi kom iväg straxt efter sju. Målet för kvällen var att åka till Uppsala och sova över hos farmor. Resan ner dit gick bra. Det snöade rejält vid Söderhamn och Gävle och det var kallt.
Vi kom ner till Uppsala straxt efter tolv. Hundarna rastades och sedan var det sängdags.
Söndag 21 februari: Guld på rasmästerskapen
Starten var mycket tidigare idag, 9.38. Det var fortfarande kallt och blåsigt. Trots att jag hade jättemycket kläder på mig så kändes det som om jag gick och småfrös hela helgen.
Det hade slutat snöa så jag valde att köra utan glasögon, vilket jag fick ångra. Ute på de öppna fälten så yrde det så mycket så det var väldigt svårt att se. Föret var trögare idag. Det kändes som om snön var kärvare idag. Hundarna gick bra men jag körde 13 sekunder långsammare. 25.26 hade jag. Trodde nog att jag skulle kunna köra snabbare eftersom det inte blev så många omkörningar idag, bara ett två-spann. Förmodligen var det kärvheten i snön som gjorde att det gick långsammare.
Resultatmässigt så drog jag ifrån och vann tävlingen. Tänka sig att det går att vinna med mina gamlingar fortfarande!
Efter prisutdelningen bar det iväg hemåt igen. Vi kom tillbaka till Vigge kvart över nio på kvällen.
Nu var bara Simba och Crille hemma. Niklas hade under dagen kört valparna och unghundarna till Fredrik i Undersåker. De ska få bo där medan vi åker till Tyskland. Simba och Crille ska jag skjuta till Tuva och Edda i morgon bitti.
Lördag 20 februari Förarmötet var klockan nio uppe vid spåret. Eftersom vi bodde en mil från starten så gjorde vi klart allt och åkt upp till dess.
Det var cirka minus 15 grader och blåste. Dessutom snöade det lite också. Det var kallt, riktigt kallt. Spåren var hårda men det hade snöat mycket så det var tunga spår. Även om banan var platt och gick mycket på myrmark och sjö så gick det långsamt. Jag körde de 10 kilometerna på drygt 25 minuter.
Eftersom Pulver blev lite halt förra träningspasset så tänkte jag att han fick vila denna tävling. Så jag valde Saytena och Kamak i led och Aikido och Falki bak. Alla utom är Aikido fyller tio år i sommar. Men de gick väldigt bra. Farten var ju aldrig så hög på grund av de tunga spåren, men de är nog rätt så starka och kan ta fram bra i snön ändå.
Jag fick köra om två fyrspann och ett två-spann. Det gick bra. Det var bara lite svårt att dra ifrån det första fyrspannet jag körde om.
På kvällen fick jag se en resultatlista och det visade sig att jag ledde med 50 sekunder före tvåan. Jag körde på 25.13.
Efter middagen gick jag och pappa ut i garaget och vallade i två timmar. Han gick igenom lite vallning så jag skulle veta hur jag ska göra nästa helg under VM.
Fredag 19 februari
På eftermiddagen kom pappa till Vigge. Vi skulle åka tillsammans till Nornäs på Sham-draget. Det var rasmästerskapet för Siberian husky och tävlingen ingår i husky-cupen. Nornäs ligger några mil från Särna.
Innan jag åkte sa jag hejdå till Simba, Crille, valparna och unghundarna. Niklas skulle vara hemma under helgen och ta hand om dem. Så jag tog bara med mig sex hundar.
Vi kom iväg straxt efter fem och kom inte fram förrän efter tio.
Onsdag 17 februari Minus 12 grader. Körde med sju hundar idag. 12,3 km. Naala fick vila eftersom hon blev lite halt efter gårdagen. Idag blev Pulver lite halt i höger framben. Det var inte bra. Jag som tänkt köra honom på VM och på tävlingen i helgen.
Måndag 15 februari Minus 12 grader. Idag körde jag med alla åtta i 12,3 km. Naala blev lite halt i höger bakben efter träningspasset. Kanske överansträngning.
Söndag 14 februari Minus sju grader och sol. Riktigt härligt väder. Idag kom fotografen och Rafl Bergström på besök. Han intervjuade mig och fotade när jag körde med hundarna. Jag tog de gamla rutinerade sexspannet. Sedan tog vi ut valparna så de fick springa på lösa på sjön tillsammans med tollarna.
På eftermiddagen åkte jag, Simba och Crille och hälsade på Freja i Munkbysjön. Då fick de springa och leka med henne också. Sedan sov de gott när vi kom hem.
Lördag 13 februari Idag kom Crilles och Simbas träningskompisar Sigge, Berra, Edda och Tuva. Vi tränade lite linjetag, stadga och lydnad. Sedan gick vi in och fikade. Det märktes att vi inte har tränat på ett tag.
Fredag 12 februari Idag fick unghundarna vila. Jag körde släden med 6 hundar i 12,3 km. Minus 23 grader. Det gick väldigt bra och fort.
Torsdag 11 februari Körde alla åtta igen i 12,3 km. Det verkar vara lite för långt för Attan och Yarka. De slackade på slutet igen, men de tar i hårt i början. Minus 7 grader. Egentligen skulle jag kanske köra lite kortare med dem nu när de har fått stått så länge, men det är ett sådant bra ställe att vända på efter drygt 6 km. Därför blir det att jag kör den svängen hela tiden.
Onsdag 10 februari Nu måste unghundarna få springa. Nu har de fått stått alldeles för länge. Så idag körde jag med alla åtta hundar 12,3 km. Attan och Yarak blev trött på slutet och slackade en del. De har väl fått vila för länge. Men det var hårt tryck i början. Minus 11 grader.
Söndag 7 februari: Guld på Polarhundsmästerskapen Idag var spåren mycket hårdare. Lite knöligt men det gick att släppa på hundarna mycket mer idag. Så idag körde jag på 26,35 och hade den snabbaste tiden. Jag vann totalt med bara 10 sekunder över dansken. Spåret var ganska tekniskt, mycket uppför och nerför och kurvigt. Så det gäller att hitta flytet så att man inte bromsar för mycket för hundarna. Kul och utslagsgivande bana.
Lördag 6 februari Första tävlingsdagen på Polarhundsmästerskapen. Jag valde Saytena och Pulver i led, Aikido och Falki bak. Spåren var väldigt lösa så det tog lång tid. Det gick inte att låta hundarna springa på utan man var tvungen att bromsa hårt för att de inte skulle göra illa sig. Jag höll på i 30,09 minuter. Jag låg tvåa med 8 sekunder efter Michael Frost Hansen. Bara fem sekunder bakom mig låg Agnes Christoffersson. Så det var jämt i toppen.
Fredag 5 februari Efter jobbet åkte vi hem och packade det sista. Sedan bar det iväg mot Särna och Polarhundsmästerskapen.
Onsdag 3 februari Idag vaccinerade jag Nekita och Yoyo. De fick 12 veckorssprutan. Attan och Yarak fick rabiesvaccin.
På kvällen kom Gabbis och hon körde släde med sex hundar. Idag var det bara minus 3 grader så då tyckte hundarna att det var lite varmt. Det har ju varit kallt hela januari.
Måndag 1 februari Minus 15 grader. Idag kom Gabbi och hon fick köra släde med Saytena och Kamak i led, Pulver och Falki i mitten och Aikido och Naala bak. De körde 12,3 km.
Söndag 31 januari Idag var Sundsalls tidning på besök. Det var minus 15 grader och vi körde en sväng på sjön, dels för att få bra bilder på spannet och sedan så fick journalisten köra en sväng också. Det gick jättebra. Jag tog bara sex hundar, de gamla. De vet jag fungerar i sådana här situationer när man måste stanna flera gånger och vänta.
Den här månaden har jag kört 21 träningspass. Attan och Yarak har inte fått sprungit varje gång, inte Kamak heller som fick stå över tävlingen i Åsarna. Men de andra har fått springa 21 gånger. Det är jag nöjd med
Lördag 30 januari Kallt igen. Minus 20 grader. Vilken vinter vi har haft. Det har inte varit tö en enda gång sedan snön kom. Det har varit slädföre på byvägen hela tiden. Jag har inte behövt sko hundarna en enda gång heller sedan snön kom. Fantastiskt.
Idag körde jag släde med de gamla rutinerade hundarna. Unghundarna fick vila. De behöver nog vila några dagar efter att de har sprungit tre dagar i rad. De blev lite trötta av det. Det blev 12,3 km.
Torsdag 28 januari Körde samma sväng igen 12,3 km med fyrhjulingen. Nu har vi kört tre dagar i rad. Det känns bra. Så även unghundarna har fått gått tre dagar i rad. De blev förstås tröttast men det gick ändå rätt så bra tycker jag. I morgon blir det vilodag
Onsdag 27 januari Snö och minus 7 grader. Idag körde jag lite långsammare med spannet. De fick springa i en hel del nysnö, så det gick mycket tyngre än i går. 12,3 km blev det igen med fyrhjulingen. Hundarna gick bra.
Tisdag 26 januari Idag körde jag lite fortare. Jag körde med fyrhjulingen och försökte hålla en hastighet på mellan 25-28 km/h. Det blen den vanliga svängen på 12,3 km. Unghundarna Attan och Yarak fick följa med så jag körde hela åtta-spannet. Minus 9 grader. Det blåste ganska kraftigt men det gick bra. Hundarna gick bra.
Måndag 25 januari Fredrik och Fanny sov över och åkte hem på morgonen, med Koykoy. Ursch vad hemst det är att lämna bort valpar. Koykoy har ju också bott kvar lite längre så då hinner man bli ännu mer fäst vid henne. Men det gick bra. Hon fick bo inne i början och fann sin plats i soffan och fick nya lekkamrater direkt.
På kvällen avmaskade jag Yoyo och Nekita.
Söndag 24 januari Nu blev det kallare igen, minus 17 grader. Fredrik Neiman och Fanny kom på besök. De skulle hämta Koykoy. Valparna är nu 15 veckor gamla, men det har varit så kallt så Koykoy har inte haft någon möjlighet att flytta än. Men nu var det dags.
På kvällen körde vi ett träningspass. Fredrik hade med sig lite hundar, så jag körde släde med mina åtta hundar före och Fredrik körde släde med sex hundar och låg bakom. Det gick bra.
Men när vi skulle starta så gick en draglina sönder för mig, så det tog ett tag innan vi kom iväg.
Träningspasset gick fort. Att köra åtta hundar med släde på vägen gick väldigt lätt. Även om jag bromsade hårt bitvis så är kraften så stor att det är svårt att hålla ner farten. Vi körde 12,3 km.
Fanny fick träna sitt två-spann också i några kilometer.
Lördag 23 januari Minus tre grader. Körde fyrhjulingen med huskyna. Saytena och Kamak i led. Yarak och Pulver bakom, Attan och Falki, Aikido och Naala längst bak. Det gick bra. de fick springa den vanliga sträckan 12,3 km.
Torsdag 21 januari Minus 5 grader. Körde alla åtta huskyn i 12,3 km. Naala fick springa med hela vägen. Det gick bra. Hon drog lite dåligt på slutet men hon är ju minst tränad också. Aikido verkade också bli lite trött. Han la sig ner när vi kom tillbaka och åt snö. Det var ju också lite varmare.
Onsdag 20 januari Naala fick hänga med idag också på träningen. Hon fick hänga med till den plats där vi vände spannet, det vill säga i 6 km och åka bil sedan tillbaka. Det gick bra.
Tisdag 19 januari Idag provade jag att köra Naala. Jag spände upp alla åtta huskyn framför fyrhjulingen. Niklas körde före med bilen och när vi kört 5 km så fick Naala åka bil. De andra fick springa 12,3 km. Det gick bra. Det var minus 17 grader. Naala sprang riktigt bra och verkade inte alls tagen. Nu drog hon ordentligt också och verkade tycka det var kul. Nu verkade det som om hon hade släppt tanken på valparna i hundhuset och kunde fokusera på att springa.
Söndag 17 januari: Guld på Nya Nordic Open Idag var det bara minus 5 grader, men spåren var fina. Jag startade först i C-klassen (siberian husky) eftersom jag ledde. Men då kom jag ikapp det spann som låg sist i A-klassen (blandraser). Jag körde om men kunde inte dra ifrån. Hon körde om mig igen men kunde inte dra ifrån mig. Vi provade att köra om varandra fyra gånger och det slutade med att jag låg bakom henne in i mål.
Tiden blev sämre idag, 22,44. Men jag vann ändå med totalt 13 sekunders mariginal. Lite tur ska man ha ibland för att ha sekunderna på sin sida.
Hundarna gick bra. De kanske inte riktigt hade den där snabba farten som de har haft men de gjorde allt de kunde och det räckte till en vinst. Om det beror på att de inte har tränat så mycket fart än i år eller om det är så att två av dem faktiskt är 9,5 år gamla vet jag inte. Kanske en kombination av båda. Jag tycker ändå att det är otroligt att gamlingarna kan hänga med så pass bra som de ändå gör.
Lördag 16 januari Första tävlingen i år. Nya Nordic Open. Åsarna var tävlingsplatsen. Tävlingen är öppen för alla hundar, även blandraser. Renrasiga huskyn delas in i en egen klass. Jag valde Saytena och Pulver i led och Aikido och Falki bak. De är de som har tränat bäst och Pulver är ju ett par år yngre än Kamak, så det var därför jag valde Pulver istället. Saytena och Falki är ju 9,5 år, så det är svårt att veta hur fort de skulle kunna springa på en tävling.
Det var minus 14 grader och bra spår. Jag körde på 21,59 och ledde med en sekund. Saytena och Pulver slackade lite efter 4 km. Kanske blev de trötta. Det går nämligen väldigt fort i början och det är utför. Kör man för fort där med hundar som inte helt genomtränade så kan de bli lite trötta.
Onsdag 12 januari Nästa helg är det årets första tävling. Så idag körde jag bara de rutinerade hundarna och lite kortare och snabbare. Saytena och Kamak i led, Pulver och Falki i mitten och Aikido längst bak. Jag körde med fyrhjulingen på byvägen. Det var minus 20 grader så hundarna gick bra.
Måndag 11 januari Rörmokare kom och vi fick reda på att vattnet i källan var slut. Den har aldrig sinat förut så det verkar som om det har händt något konstigt.
Söndag 10 januari Minus 23 grader och idag hade vi inget vatten alls någonstans. Vi fick åka till grannen och ta vatten i dunkar. Vi ringde en rörmokare som skulle på måndag morgon. Förmodligen har vattnet frusit någonstans.
På kvällen fick huskyna springa 12,3 km med släde. Det var minus 23 grader så det gick bra.
Lördag 9 januari Idag kom Gabbi och körde 12,3 km med släde. Alla sju huskyn fick springa. Naala vilar. Sedan på kvällen sprang jag runt sjön. När jag skulle duscha så fanns det inget varmvatten. Det kom kallvatten i kranarna, men inget vatten alls när jag skruvade på varmvattenkran. Jag gick ner till hundhuset och duschade istället.
Fredag 8 januari Körde sju huskyn, alla utom Naala med släden på byvägen. Jag fick bromsa hårt för att hålla ner farten. Men det gick bra, även om man inte har någon större kontroll över spannet när det inte är något ankarfäste. Men Niklas körde före med skotern så att han kan hjälpa till att stanna om det behövs.
Torsdag 7 januari Minus 33 grader. Vilodag idag från hundträningen.
Onsdag 6 januari Idag fick vi besöka av Stefan och Sara som ville prova att köra hundspann. Då tog jag fem hundar, de gamla rutinerade. Naala är för otränad så hon fick hoppa över. Saytena och Kamak i led som vanligt, Pulver och Falki bakom och Aikido längst bak. De fick köra släde och så körde jag och Niklas före med skotern. Det gick bra. Det blev en tur på 12,3 km totalt. Så unghundarna fick vila idag.
Tisdag 5 januari Ännu kallare igen. Minus 26 grader. Men jag körde huskyna med fyrhjulingen 12,3 km. Det blir inte så kuperad träning när jag kör på byvägen på andra sidan sjön, men de har sprungit många gånger uppför tidigare i höst. Sedan kan det bli för hårt för Attan och Yarak som bara är unghundar. Träningen gick bra men det var kallt att sitta still på fyrhjulingen.
Måndag 4 januari Minus 18 grader. Körde huskyna i 12,3 km med fyrhjulingen på byvägen. Idag hann Pulver äta upp en nacklina innan jag kom iväg. Sedan tog jag en springtur. Det gick trögt att springa idag.
Söndag 3 januari Idag fick hundarna vila och jag tog en springtur. Minus 8 grader.
Lördag 2 januari Ännu kallare. Minus 16 grader. Körde alla hundar utom Naala i ett sjuspann med fyrhjulingen. Saytena och Kamak gick i led. Jag körde 12,3 km och det gick bra.
Fredag 1 januari 2010 Gott nytt år!! Det nya året bjöd på en kall och blåsig vinterdag. Minus 12 grader. Det kom 2 dm nysnö också. Jag körde fyrhjulingen idag på byvägen i 9,9 km med alla utom Kamak och Naala.
Onsdag 30 december På kvällen körde jag släde två svängar upp till baracken. Dit är det kanske 3,5 km uppför. Vände där och körde hem igen. Först tog jag Sayti och Pulver i led, Attan och Falki bakom och Yarak och Aikido bak. Ändra svängen bytte jag Pulver mot Kamak, tog bort valparna och körde fem-spann samma sväng. Detta för att Attan och Yarak inte skulle behöva springa så långt. Ändra svängen så ökade jag farten också då jag bara hade de gamla rutinerade hundarna i spannet.
Tisdag 29 december Åkte till veterinären igen men den här gången tog de bort sporrar på bakbenen på Yoyo. Eftersom de inte satt fast i något ben, så var det en lätt operation. De behövde inte ens söva henne. Bara lite lokalbedövning.
När jag satt ute i väntrummet så hörde jag henne skrika högt två gånger. Nu skär de tänkte jag.... och blev lite skrämd. Vad har jag utsatt henne för tänkte jag. Efter en halvtimme kom veterinären ut med Yoyo i koppel. Då fick jag hör hur det egentligen gått till. När Yoyo skrek så var det när de skulle lägga ner henne på sidan och höll fast henne. När hon skrek till så försökte de lägga ner henne på den andra sidan, vilket bara ledde till ett panikskrik igen. Men sedan suckade hon bara och gav liksom upp. Sedan låg hon helt still och reagerade inte när de skar eller sydde. Yoyo ville helt enkelt inte sitta fast.
Väl hemma så var det tratt på och in en bur inne. Men det dröjde inte länge förrän hon låg i soffan, utan tratt, och mådde gott. På natten så slutade det med att hon låg i sängen, ovanför huvudet på mig. Men hon sov hela natten.
Måndag 28 december: Valparna fyller 8 veckor Idag hade jag tid hos veterinären för att besikta och vaccinera alla valpar. Idag fyllde de 8 veckor. Det blev också första gången i åkte bil. Någon spydde i bilen men annars gick det rätt så bra. De sov för det mesta. Besiktningen och vaccineringen gick också bra. Alla var OK.
På eftermiddagen kom Jens och Anki och hämtade Tintin. Det blev en händelserik dag för Tintin. Veterinärbesök, bilpremiär och sedan en lång bilresa till Dalarna och flytt till ett nytt hem. Men det verkade gå bra.
När jag kom hem körde jag två turer med hundarna. Först ett 6-spann med unghundarna, alla utom Kamak och Naala. De sprang 9,5 km. Sedan tog jag ur Attan och Yarak och satte in Kamak och körde 9,5 km till med släden. Niklas körde före med skotern. Det gick bra.
Söndag 27 december Minus 12 grader. Idag blev det slädpremiär. Körde bara fem hundar, Saytena, Kamak, Pulver, Falki och Aikido. Det blev 16,6 km. Det gick bra men det var tungt för det var nysnö och jag körde på en oplogad väg.
Idag var det dags att avmaska valparna igen. De fick 6 ml welpan var.
Lördag 26 december Kallare, minus 13 grader. Körde samma sväng som i går, först ett 6-spann med unghundarna och alla utom Kamak i 9,6 km. Sedan bytte ut dem mot Kamak och körde 9,6 km till.
Fredag 25 december Idag var det mycket varmare. Minus en grad. Först körde jag Saytena, Pulver, Yarak, Falki, Aikido och Attan i ett spann i 9 km. Sedan tog jag ut valparna, flyttade bak Pulver och satte in Kamak i led och körde en sväng till på 9,6 km. Det gick bra.
Torsdag 24 december Helen och mamma och pappa firade jul hos oss. Hon hade med sig alla sina hundar och vi körde alla unghundar i ett spann. Hon har ju tre stycken och jag har två; Attan och Yarak. Jag tog Pulver och Attan i led. Pulver var den enda rutinerade hunden i spannet och Attan fick göra debut i led. Vi körde 6,4 km och det gick jättebra.
Medan vi var ute och körde så lämnade jag valparna ute i hundgården. Men när vi kom tillbaka så hade Nekita fastnat under en stolpe när hon försökte ta sig ut genom ett alldeles för litet hål. Yin Yin var under stocken och förstod inte att hon skulle backa för att ta sig ut samma väg som hon gick in. De hade alltså hittat ett hål mellan en betongslepers och elstolpe och kom inte ut. Nekita skrek hela tiden och vi fick bryta upp trallen på andra sidan hundgården för att få ut henne. Hon verkade ok och hade inte skadat sig i alla fall. Bara lite kall.
Onsdag 23 december Minus 12 grader. Körde med fyrhjulingen med fem hundar, Saytena, Kamak, Pulver, Falki och Aikido. Idag var jag tvungen att prova en ny väg som var uppplogad för att se hur lång den var. Den var 6 km lång och kom ut på en annan skogbilväg. Jag vände vid den korsningen. Totalt så blev det en tur idag på 20,6 km. De var lite trötta på slutet. Aikido spydde sedan efter maten. Förmodligen för att han blev för trött.
Fredag 18 december Körde samma uppställning som igår med 7 km första vändan. Bytte valparna mot Kamak och körde 10,4 km igen. Idag var det ännu kallare, 23,7 grader.
Torsdag 17 december Kallt. Minus 22 grader. Idag fick Kamak stå över första vändan. Körde Saytena och Pulver i led, Yarak och Falki i mitten och Attan och Aikido bak. De fick springa 8 km. Det gick bra. Unghundarna kunde inte stå still länge när jag vände innan de började skrika och vill iväg igen. De går rätt så bra faktiskt.
Väl hemma igen, selade ur unghundarna, satte in Kamak och körde 10,4 km till.
Onsdag 16 december Naala och Pulver gick led. Attan och Falki bakom och Aikido och Yarak bak. Naala sprang ännu sämre idag. Hon ville helt enkelt inte springa. Bromsade så mycket att behövde stanna ett par gånger. Vände efter 2,5 km. Körde en sväng till med Saytena och Kamak i led, Pulver och Falki bakom och Aikido längst bak. Det var minus 11 grader och de fick spinga 10,4 km. Gick ganska bra.
Söndag 13 december Minus två grader. Idag provade jag att köra Naala i led bredvid Kamak. Attan och Pulver gick bakom och Yarak och Aikido sprang längst bak. Jag körde 5 km upp i skogen. Naala ville inte springa. Hon bromsade ibland och verkade bara vilja vända. Det gick bättre på vägen ner. Jag bytte ut Naala och valparna till Saytena och Falki fick följa med. Körde 5,2 km igen.
Fredag 11 december Valparna fick springa med i spannet 5 km. Sedan körde jag en vända till med de andra i 5 km.
Torsdag 10 decmeber Nu kan jag inte vänta längre. Jag provar att köra. Först körde jag alla huskyn utom Naala. Det innebär att Attan och Yarak fick följa med också. Jag körde 3,7 km. Sedan kopplade jag bort unghundarna och körde 7,4 km till med de andra. Det var lite för isigt egentligen, men jag körde jättesakta med fyrhjulingen.
Onsdag 9 december Isigt, ingen förändring på vädret.
Tisdag 8 december Fortfarande is överallt. Ingen träning. Men istället blev det vägning och avmaskning av valparna. De fyllde i går 5 veckor.
 Naala står på sin sida av kojan. På säkert avstånd men ändå kan hon ha full kontroll på valparna.
 Nekita får avmaskning. Hon tycker inte att det är särskilt kul.
 Nekita väger 3950 gram.
 Yinyin väntar på sin tur.
 Yinyin, Koykoy och Nekita.
 Yinyin får avmaskning.
 Yoyo vill komma ut.
 Yoyo väger 3 600 gram.
 Nekita, Yoyo, Yinyin, Koykoy och Tintin.
 Jag gör iordning en dos med avmaskning.
 Matdags. De äter Roburs valpmat.
 Yinyin, Koykoy, Nekita, Yoyo och Tintin.
 Tintin får avmaskning.
 Yoyo får avmaskning.
Måndag 7 december Kallare och blandis överallt. Tur att jag körde i helgen nu när det inte går att köra.
Söndag 6 december Ännu varmare och mer tö. Nu har blivit riktigt slaskigt men jag provade ändå att köra 10,4 km Det gick bra men det var tungt.
Lördag 5 december Tö men fortfarande helt ok träningsföre. Jag körde den vanliga turen, upp i skogen och hem igen, 10,4 km med fem huskyn. Naala vilar fortfarande. Hon verkar inte vara så angelägen om att få följa med heller. Hon är hellre kvar hos valparna och tittar till dem.
Fredag 4 december Sissi fick vara med Pulver igen på morgonen. Men inget hände. Jag gick matade hundarna medan Kati var kvar hos Pulver och Sissi. När jag var inne i hundhuset så fick Pulver till det. Kanske var det min närvaro som gjorde honom lite tveksam. Men nu blev det en parning i alla fall. Kati var nämligen tvungen att åka hem sedan till Finland på förmiddagen. Så lite tur hade hon nog. Nu är det bara att vänta och se om det blir något.
På kvällen kom Jens och Anki och hälsade på. De tittade på valparna och valde ut Tittin.
Torsdag 3 december Kati från Finland kom på besök och provade att para sin tik Sissi med Pulver. Sisse verkade vara en trevlig tjej. Det tyckte Pulver också. De lekte en hel del och Pulver provade att rida på henne flera gånger men inget hände.
Onsdag 2 december Fortfarande ganska kallt men idag körde jag bara 10,4 km med fem av huskyna. Valparna fick stå över. Det var fortfarande snötäckt på marken men jag körde fyrhjulingen.
Tisdag 1 december Kallt. Minus 11 grader och snötäckt på marken. På kvällen efter jobbet körde jag de fem gamla huskyna i 13,8 km. Det gick bra. Tänkte att nu när det blev kallare så kunde jag öka på kilometerna lite.
Söndag 29 november Snö igen! Tjohoo! Först körde jag det gamla huskygänget i 10,4 km. Sedan körde jag hem och kopplade ur Pulver för att sätta in Attan bredvid Falki och Yarak bredvid Aikido längst bak. Saytena och Kamak fick gå i led, ett gammal säkert kort i fram. Så nu skulle jag äntligen köra in valparna. De var helt galna. Gick knappt att sela på inne i hundhuset, men då förstod de inte vad de skulle göra, då var de bara så uppspelta av att få springa runt i huset. Men när de spändes fast i spannet blev de ännu mer uppspelta. Yarak var lite mer reserverad. Men när vi körde iväg sprang de på en gång med sträckt lina och det var inga tveksamheter. Det gick jättebra. Jag körde dem bara en kilometer bort och vände sedan.
Valparna är det full fart på. Här kommer några bilder på dem. Den är nu 27 dagar gamla.
 Nekita
 Koykoy sitter längst bak. Nekita i mitten och till höger syns Yinyin lite grann.
 Yinyin
 Yoyo och Tintin
 Naala låter dem dia ibland.
 Ibland är det bäst att lägga sig ner. Det är ju tur att de bara är fem stycken. Det börjar bli trångt.
 Tintin och Nekita biter lite på fingrarna.
 Tintin biter på mina fingrar.
 Tintin
 Tintin



Torsdag 26 november Fyra grader varmt. Fyrhjulingsträning med huskyna i 10,4 km. Det gick rätt så bra. Känns som om de börjar gå lite bättre nu, trots värmen.
Tisdag 24 november Saytena och Kamak i led, Pulver och Falki i mitten och Aikido bak. Denna uppställning kör jag för det mesta på träningen nu. Den funkar och är pålitilig. Det blev återigen backen upp i fem kilometer för att sedan vända och köra utför.
Söndag 12 november Lite svalare idag så det blev ett träningspass för huskyna på kvällen. 10,4 km. Jag kör samma sväng varje gång, men det funkar bra och de får bra backträning. Det blir inte så långt, men det är mycket uppför så det är tung träning.
Lördag 11 november Varmt, 11 grader. Jag valde att inte köra med hundarna. Det var så fuktigt också i luften.
Fredag 20 november Stora avmaskningsdagen för valparna. Jag köpte welpan vilket är flytande och hade en liten spruta för att få in medlet i munnen. Det gick rätt så bra. De slickade gladeligen i sig det mesta och blev gulligt rosa runt munnen och lite här och där i pälsen. Avmaskningsmedlet är nämligen knallrosa.
Onsdag 18 november Regn igen. Och lera. Det fina snötäcket är borta och träningen blev ett lebad igen. Jag körde 10,4 km och det gick tungt.
Måndag 16 november Vilodag för huskyna men jag sprang knappt en timme. Idag blev det backträning. Jag sprang mycket uppför. Ursch vad jobbigt det var. Träningsverken började komma redan medan jag sprang kändes det som.
Tisdag 10 november Idag var jag ute och sprang. Totalt var jag borta i ca 50 minuter. Det snöade.
 Naala låter sina valpar dia. Hon håller rent och snyggt i valplådan och hon vill gärna vara med valparna. Men hon har möjlighet att hoppa över till sin del där hon har en lucka ut till hundgården. I sin koja har hon också mat och vatten. Skivan som syns i bakgrunden på väggen är till för att valparna inte ska kunna ta sig ut genom deras lucka ut till hundgården. Den öppnar jag senare när de är så stora att de kan hantera en svänglucka.
 Valparna är nu åtta dagar gamla. De växer ordentligt och verkar må bra.

 Attan, Yarak och Aikido bor i samma bur i hundhuset. De får ha halm eftersom unghundarna äter upp fällarna.
 Kamak och Saytena i hundhuset. Det gick fort för dem att lära sig använda luckan ut till hundgården.
Onsdag 4 november Naalas valpar mår bra. All äter och allt verkar OK.
 Två dagar gammal. Det ser mysigt ut att ligga vid Naala och äta lite.
 Fem tikvalpar diar hos Naala.
 Ettan, hon som kom först. Senare fick hon namnet Yinyin som betyder låga.
 Fyran vägde minst vid födseln. Senare fick hon namnet Koykoy som betyder kall.
 Naala passar sina valpar.
 Trean som hon kallas. Hon kom som nummer tre och vägde mest vid födseln. Senare fick hon namnet Yoyo som betyder vind.
Tisdag 3 november Jag sov i hundhuset som vi precis fick hyffsat klart så att hundarna kunde bo där och Naala med sina valpar. Det är en hel del saker kvar att göra, men hundarna kan i alla fall vara där och det är värme och vatten i hundhuset.
 På den ena sidan bor Kamak och Saytena i en bur. Granne till dem är Pulver. På den andra sidan är Naalas bur och valpburen. Jag har hängt upp ett lakan för valpburen så att det ska bli lite mer privat för Naala och valparna. I gången i mittet sov jag.
 Falki, som i vanliga fall bor med Naala, fick flytta ut till en hundgård som egentligen är till för tikar vid löpning. Den här hundgården har dock tyvärr ingen ingång till hundhuset så då fick han en koja istället.
 Här ser man några hundgårdar på den ena sidan av hundhuset. Viggesjön ligger strax nedanför.
Måndag 2 november Naala verkade lugn när jag for på jobbet. Hon åt sin frukost så jag tänkte att det kommer nog inte att hända något idag. Efter jobbet åkte vi till Backe och lastade lite mer grejor. Jag letade reda på hundtermometern och tänkte ta tempern på Naala. Men när vi kom hem var hon redan i full gång med att föda. En valp hade redan kommit.
 Tredje valpen kommer ut.

 Naala gör det hon ska och allt verkar gå jättebra.
 Naala slickar ren valpen som sedan får dia lite.

 Nu ligger vi och väntar på nästa.

 Valp nummer fyra, en svart valp. Naala börjar slicka på valpen redan när den är på väg ut. De andra valparna diar för fullt under tiden.
 Det tog ett tag innan moderkakan kom ut. Valpen började dia med navelsträngen fortfarande fast och gick in i Naala. När moderkakan äntligen kom ut åt hon upp den på en gång och bet av navelsträngen.
När fyra valpar hade kommit ut och det hade varit lugnt i över timme sommnade jag till lite. Jag vaknade flera gånger på natten och tittade upp och räknade in fyra valpar. Jag sov alltså ute i hundhuset alldeles utanför Naalas bur.
På morgonen kom Niklas ut och frågade hur många det blev. Fyra sa jag. Men det är ju fem säger han och räknar. Jodå, fem blev det. Jag hade alltså missat den sista.
 Sådär ja. Fem tikvalpar blev det och allt har gått jättebra. Naala verkar ändå rätt så pigg.
Söndag 1 november Under lördagen och söndagen fortsatte vi att göra övningar med vilt. Under söndagen fick vi ett fantastiskt väder. En av de få fina höstdagaran.
Vill höll på till lunch, avslutade kursen med att äta soppa och prata igenom varje hund och vad vi alla skulle träna på.

Fredag 30 oktober Upplägget på den första kursdagen var att alla hundar fick gå igenom ett litet prov med vilt. Hela helgen skulle vi träna vilt så alla hade tagit med sig några fåglar var. Provet anpassades efter hundarnas kapacitet.
Under tiden vi var ute på lägdan och jobbade med tollarna så stod Kamak och gnällde hela tiden. Han lyckades också hoppa över hundgårdnätet ett par gånger. Han fick sedan bo i bussen. Det blev lugnare så.
Då och då kollade jag av Naala också. Hon ska ju föda nästa vecka. Men än verkade det inte som om det var dags.
Torsdag 29 oktober På dagen så åkte jag till Djurmagazinet och träffade Jocke. Hundcoachen Fredrik Steen vär där också och signerade sin nya bok.

På kvällen kom hela tollargänget som ska ha kurs med Anita Norrblom. En tredagarskus i Vigge mitt i renoveringsprojektet. Vi var sju kursdeltagare och en instruktör.
Onsdag 28 oktober Efter jobbet åkte jag och simmade med alla hundar. Huskyna fick simma i 25 minuter. Även Naala fick simma trots stor mage. Men det gick bra. Hon var bara lite mer ovillig att kliva ner i bassängen. Ville säkert inte blöta ner sina bebisar. Simba fick simma i 15 minuter och Crillei 25 minuter.
Lördag 10 oktober Nu för tiden så går helgerna åt till renovering av huset i Vigge. Hundhuset är på plats och nu ska vi "bara" koppla på vatten och avlopp dit.
 De två tallarna bredvid huset ska ner.
 Nu faller en.
 Så där ja, nu är träden nere.
 Jag spikade trall i hundgårdarna.
 Nu har vi grävt för att dra en vattenledning till hundhuset. Vi ska koppla på vattenledningen där den går in i huset.

 Här ska vattnet komma in i hundhuset.
 Här ska vi koppla på vattenledningen. Det var lite krångligt att hitta den rätta ledningen. Först hittade vi en jättegammal ledning som var väldigt rostig. Då blev vi lite oroliga. Ser alla ledningar ut så där? Men sedan hittade vi den rätta ledningen som var nyare.
Fredag 9 oktober Huset har fått nya fönster och ny panel.

Onsdag 2 september En paus i packning och städning fick bli en kort lydnadsträning i Matfors.
Tisdag 1 september Mer grejor till Vigge. Där har vi nu börjat riva panelen på huset.
Måndag 31 augusti Packa och städa. Packa och städa. Har nog köpt flyttkartonger för över tusen spänn redan. Idag körde vi ut en hel del grejor till Vigge. Ju mindre grejor det är kvar hemma desto lättare är det att hålla rent till visningen av huset.
Söndag 30 augusti Träningskompisen Tuva ska göra sin första start i elitklass idag på jaktprov. Det måste man ju se. Jag åkte till Österström och fick se en riktigt bra Tuva ta ett första pris! Jättekul! På vägen hem så stannade jag på Sundsvalls brukshundklubb och tränade lite lydnad med Crille.
Lördag 29 augusti Det är hög tid att börja bygga nya hundgårdar ute i Vigge. Idag var jag där ute och stakade ut var hundhuset ska stå och var hundgårdarna ska vara. Fem nya hundgårdar ryms att bygga runt hundhuset som ska fungera som kojor åt hundarna. Hundgårdarna blir lite mindre än de vi har nu, men det blir bättre med hundhus med värme och så blir det en stor rastgård runt allt också.
På vägen hem som åkte jag över Matfors och stannade och tränade lite lydnad medCrille på brukshundklubben.
Fredag 28 augusti På eftermiddagen åkte jag till tjärnen ovanför brukshundklubben. Tuva och Edda kom också. Vi la ut ett gäng dummisar på andra sidan och skickade på dirigering. Simba fick simma över två gånger, trots att han är döv och inte kan höra pipan. Men det gick bra. Crille fick träna mycket på att vara passiv och det var jobbigt.
Torsdag 27 augusti Nu för tiden så består dagarna av att leta panel, beställa verktyg och virke för renoveringen. Dessutom städa och fota av vårt hus nu inför försäljning.
Idag åkte jag till Munkbysjön och tränade att skjuta på lerduvor med mitt nya gevär. Det gick bättre än vad jag trodde. Jag träffade en hel del. Jag har ju äntligen köpt ett gevär och det blev en Magnum escort, 20 kaliber halvautomat. Den ser ut som ett leksaksgevär men jag träffade i alla fall med den.
Tisdag 25 augusti Simträning hos Biceps för alla hundar. Huskyna och Crille fick simma i 25 minuter och Simba i 12 minuter. Det gick bra.
Måndag 24 augusti Idag åkte jag med Crille till Sundsvalls brukshundklubb och tränade lite lydnad. Men det var varmt och det gick jättetrögt.
Lördag 22 augusti Idag åkte vi till Rönnsjön. En heldagsträning med båt och vilt. Simba fick träna på sök. Crille fick träna på linjetag på vatten och markeringar på land.
Torsdag 20 augusti Träning med goldentjejerna Tuva och Edda. Idag körde vi med vilt. Crille fick träna på markeringar med vilt och Simba fick vara med på söket.
Onsdag 19 augusti Stora avmaskningsdagen. Idag fick alla hundar avmaskningsmedel. Eftersom valparna skulle avmaskas så tänkte jag att det är lika bra att ta alla hundar.
Jag passade också på att väga några av hundarna. Valparna: Attan vägde 11 kg och Yarak 11,4 kg. Simba vägde 24,7 kg och Aikido 27,8 kg.
Tisdag 18 augusti Besiktning på nya huset i Vigge. Det visade sig att fasaden var dålig och behövdes bytas ut. Vi fick lite andra tips också på vad vi behövde göra på de övriga byggnaderna på tomten. Men vi vill ha det där huset - och läget. Vi bestämde att om vi ändå ska riva all fasad så byter vi fönster också på en gång. Eftersom det är ett riktigt gammalt timmerhus från slutet av 1800-talet så ville vi försöka byta ut till den typ av fönster det än gång var. Så från att det först bara skulle bli lite finputsning invändigt - blev det istället fasadbyte, fönsterbyte och nya dörrar. En stor renovering alltså. Eftersom vi ska sätta in fler fönster och i en helt annan storlek så måste vi alltså renovera hela huset invändigt också.
Två och en halv vecka kvar på semestern.... gäller att hinna göra så mycket som möjligt för att starta upp renoveringen i Vigge.
Måndag 17 augusti Simträning igen. 25 minuter för huskyna och Crille. Simba fick simma i 12 minuter.
Torsdag 13 augusti Väl hemma igen så var det dags att träna huskyna igen. Simning hos Biceps. De fick simma 25 minuter. Simba simmande 14 minuter. Crille fick vila efter sin jobbiga vecka.
Attan och Yarak fyller 13 veckor. Jag åkte till Djurkliniken och vaccinerade dem. Så nu är de färdigvaccinerade på ett tag. Nästa gång blir det rabiesspruta också.
 Attan
 Attan och Yarak väntar på att få sin vaccination vid 13 veckors ålder.
 Attan får en spruta.



 Yarak.
 Yarak.

Idag var vi till en mäklare och skrev på ett köpekontrakt på en jordbruksfastighet i Vigge. Över 10 hektar mark, sjötomt och jakträtt på tomten. Bra läge för hundarna. Men vi ska besikta det först så får vi se.
Onsdag 12 augusti: Jaktkurs med Crille Idag körde vi tolling. Det har Crille aldrig gjort. Vi hade en båt ute i vattnet också som störning. Den var Crille tvungen att titta lite på men efter ett tag kunde han släppa den och leka med mig. Tollingen gick över förväntat.
På eftermiddagen fick han göra ett vattensök som han heller aldrig har gjort förut. Jag fokuserade på avlämningarna som till slut gick ganska bra. Söket i sig gick väldigt bra när han väl förstod att ett sök kunde vara ute i vattnet också. Men det tog bara en dummies för honom att fatta det.
Så var två härliga träningsdagar över igen. Nu måste Crille åka hem och vila. Nu ska jag inte göra något med honom på ett bra tag. Tollarspecial och jaktkurs är jobbigt för lilla Crille.
Tisdag 11 augusti: Jaktkurs med Crille Nu var det dags igen för kurs med Anita Norrblom. Samla gamla glada tollargäng som vill träna jakt med Anita samlades i Enköping. Crille är jättetrött efter specialen så det här blir en riktig prövning för honom. Dessutom hade han inte Simba med sig. Han hade åkte hem med husse och valparna.
Vattenarbete och tolling stod på programmet denna gång. Vi började med lite markeringar på land vid vattnet. Crille tyckte nog det blev för mycket så han strulade igen med apporteringen. Sedan när vi körde vattenmarkeringarna gick det lite bättre. Jag stod långt upp land så att han skulle träna på att lämna av riktigt från vatten. Sedan fick han göra ett linjetag på vatten för första gången. Det gick ganska bra. Han behövde lite hjälp från båten för att komma ända ut, men annars gick det bra.
Söndag 9 augusti: Tollarspecialen Idag var det utställning. Crille var anmäld i öppenklass. Det var 20 hundar anmälda där och vi börjde klockan nio på morgonen. Det här gå ju fort tänkte vi. Då kan vi börja åka hem tidigt. Men Crille kom tvåa i klassen och de tre första hundarna i varje klass gick vidare och tävlade om bästa hane. Så det var bara för oss att vänta. Men i nästa ring så blev vi inte placerade.
Crilles kritik på utställningen: (Domare Charlotte Orre) Trevlig hane 2,5 år. Vackert huvud, vackra ögon. Något tunga öron, bra hals, bra vinklar fram, bra rygglinje, vacker svans. Något knappa vinklar bak. Bra päls och färg. Rör sig bra från sidan, något vid fram.
Grattis också till syrran Bizzy som kom tvåa bland tikarna i öppenklassen.
Lördag 8 augusti: Tollarspecialen Idag var det jaktprov. Jag tittade lite på mästarklassen och juniorklassen. Det intressanta var att jag blev nästan mer imponerad av juniorklassen än mästarklassen. Om några år så borde vi alltså ha en hel del duktiga tollare i jakten.
Fredag 7 augusti: Tollarspecialen Crille startade på workingtest. Samlingen var halv åtta. Testet bestod av fem rutor och man kan få max 20 p i varje ruta.
Ruta 1: En enkelmarkering och sedan vända man sig om och tog ett linjetag. Crille gick fot bra och stannade tills han fick kommando. Men han strulade lite med första apporten. När vi vände oss om och skulle ta linjetaget gick det jättebra. Han fick 14 p på den här rutan.
Ruta 2: Två enkelmarkeringar. Nu skötte sig Crille bra med apporteringen. Men han var lite hetare nu, men det gick bra. Han fick 19 poäng på den här rutan.
Ruta 3: Här var det ett linjetag. Crille gick rakt ut halvvägs, sedan vek han av, säkert efter något spår, lite åt höger. Jag blåste i pipan, han stannade direkt. Jag gjorde närsöksignal åt vänster. Då gick han lite för mycket åt mitt håll och missade dummiesen. Jag blåste stopp igen. Crille tvärstannde och satte sig. Nu satt han precis i linjen och dummiesen skulle nu ligga precis bakom honom kanske 20 meter. Jag gjorde uttecken och han gick rakt ut och tog den. Han skötte sig jättebra. Lite otur att han gick lite snett i början bara. Men han fick mycket beröm av domaren för att han var så lydig och tog mina tecken. Crille fick 17 poäng här.
Ruta 4: Vattenmarkeringar. Den här rutan var jag mest nervös för. Crille är ju så het på vatten. Två enkelmarkeringar var det. Kastaren syndes och markeringarna landade på öppet vatten. Crille satt kvar fint vid min sida och väntande på kommande. Han hämtade den första markeringen snyggt och lämnade av framför mig, precis som jag vill. Nästa markering var han betydligt mer het. Nu visste han ju vad som skulle hända på den här rutan. Men han skötte sig vid min sida och hämtade den andra markeringen snabbt. Men nu satte han sig fot och lämnade av. Det såg ju förstås jättesnyggt ut och han fick 20 poäng på den rutan. Men jag förstod ju att han ville ju bara göra sig klar för att hämta ännu en dummies.
Ruta 5: Sökrutan. Det var ett närsök som var ganska brett men grunt. De låg i en svacka med lite vass och lera. Jag visste inte riktigt om jag skulle våga säga sök till Crille här. Då skulle han väl springa så långt ut och missa hela sökrutan. Så jag gjorde närsök med handen och skickade iväg honom. Men då gjorde han verkligen ett närsök och sökte bara vid den stubbe som jag pekade på. Ärsch, min taktik funkade inte. Crille var ju bara lydig. Jag kallade in honom igen och provade skicka honom lite mer ut. Jag förde honom inte alls bra här. Jag viftade med händerna och skickade ut honom. Det brukar jag ju aldrig göra på ett sök. Han visste inte riktigt vad han skulle göra. När han väl förstod vad han skulle göra så sökte han bra. Han hittade till slut några stycken som han kom in med på ett bra sätt. Det var på tid också, så jag blev väl lite stessad. Vi hade fyra minuter på oss. Crille fick 15 poäng här.
Totalt fick Crille 85 poäng och kom på en åttonde plats. Hans brosa Hugo var också med och fick 83 poäng och kom på en 11 plats. Syrran Bizzy gjorde också ett jättebra jobb och fick 68 poäng. Det var 69 tollare totalt som var med i nybörjarklass.
Lydnadstävling: Klockan fem var det upprop för lydnadstävlingen. Crille skulle vara med i klass 1. Han var jättetrött efter en en hel dag med workingtest. Vi började med platsliggningen. Det gick ganska bra. Han låg kvar men tittade lite omkring sig. Han fick en nia på det.
Sedan fick vi vänta i flera timmar tills det var vår tur. Tandvisningen gick bra. Fotgåedet gick så där. Han fick 7,5 p. Läggande under gång var han inte alls med och la sig alldeles för sent så där blev det en nolla. Inkallningen som alltid brukar funka bra, gick inte heller bra här. Han var alldeles för seg och det krävdes ett dubbelkommando för att han skulle komma. Det såg ut som om han inte orkade resa på sig. De blev en femma där. På ställande var det samma sak. För seg och stannade för sent, en femma. Apporteringen gick bra och det blev en tia. Hopp över hinder behövde han ett dubbelkommando så det blev en åtta. Helhetsintrycket blev en sjua och totalt fick han 130 poäng.
Målet var ju att få ett första pris, men efter en hel dags workingtest så funkade det inte. Så det blev bara ett tredje pris. Men nu har Crille varit igång från halv åtta på morgonen till halv nio på kvällen.
Däremot så fick syrran Ricci hålla Heliomarflaggan i topp. Hon kom tvåa med 182 poäng! Det var kul att se. Grattis Ricci!
 Bildspel kommer snart
Torsdag 6 augusti Så var det dags igen för årets tollarspecial. Vi åkte på morgonen och stannade i Uppsala för att lämna valparna där hos syrran. De skulle få bo hos sina syskon över helgen. De verkade glada över att se varanda och började genast leka.
Därefter åkte vi vidare till Ransäter där specialen skulle äga rum.
Onsdag 5 augusti När jag ändå skulle åka in till stan åkte jag till Sundsvalls brukshundklubb och tränade lite lydnad med Crille. Det var väldigt varmt så det gick inte så bra. Sedan åkte jag till Biceps för att simträna alla hundar. Huskyna fick simma 25 minuter, Crille 25 minuter och Simba 12 minuter.
På kvällen så ylade valparna för första gången. De hörde de andra hundarna yla, så då hakade de också på. Så nu har de lärt sig de också.
Tisdag 4 augusti På dan, åkte jag till Matfors och körde lite lydnad med Crille.
Tuva och Edda kom på besök på kvällen så vi gick upp i skogen och tränade. Crille skulle träna på markering när någon annan kastade. Det gick inte så bra. Han var för het och strulade med inlevereringarna. Då fick han gå in i bilen och sitta där i en kvart. Medan körde vi Tuva och Edda. Sedan fick Crille komma ut igen och då apporterade han fyra markeringar jättebra. Sedan gick vi ner till vattnet och körde några markeringar där. Det gick också rätt så bra.
Måndag 3 augusti Valparna fick springa lösa igen på lägdan med tollarna. Sedan körde jag lite dummies träning med Simba och Crille.
 Attan med brorsan Yarak i bakgrunden.
 Attan och Yarak försvann och kom inte när jag ropade. Till slut så hittade jag dem bakom en höbal ätande på något som inte lukatade så gott. Yarak slickar sig nöjt om munnen. Mums, han tyckte nog det var jättegott.
 Ursch vad de luktar skit. Raka vägen till bilen och jag var tvungen att bära dem. Släppte jag ner dem sprang de tillbaka till deras skattkammare.
 Attan blir jagad av brorsan Yarak.
 Yarak på ängen.
 Yarak med Attan i hälarna.
 Crille kommer upp från tjärnen med sin apport.
 Crille kommer upp igen genom gräset från tjärnen med en dummies.
 Crille och jag.
 Jag skickar iväg Crille på en apport. Han springer som allt vad han kan.
 Jag och Crille.
 Crille sitter och väntar.
 Crille springer allt vad han kan.
 Jag och Crille på väg tillbaka till bilen efter träningspasset.
 Simba kommer upp ur tjärnen med sin apport.
 Simba med en pinne.
 Simba simmar med en pinne. Åh vad kul det var att få simma lite.
Söndag 2 augusti Idag åkte vi till Vigge och tittade på ett hus. Fyra mil från stan, men bättre läge. Drygt 10 hektar mark och sjötomt. Kan bli ett väldigt intressant objekt.

Lydnadsträning med Crille i Matfors. På kvällen gick vi upp på lägdan med valparna och tollarna så de fick springa lösa. Sedan körde jag ut-träning och sidodirigering med Crille. De hade slagit lägdan så det var så fina rader med gräs. Då passade jag på att köra lite dirigeringsträning. Det gick jättebra. Crille var så där precis lagam laddad och tog tecknen jättebra, var följsam och apporterade bra. Kanske var det för att han fick springa av sig först i en halvtimme med valparna.
Lördag 1 augusti Semester!! Tjohoo! Sigge kom på besök igen och vi gick upp i skogen och tränade ut och närsök. Crille skötte sig jättebra och kunde vara lugn och tyst och vänta på sin tur. På kvällen åkte jag och tränade lite lydnad med Crille.
Måndag 27 juli Hälsade på Freja i Munkbysjön. Attan och Yrak fick följa med. Simba och Crille lekte förstås med Freja.

Torsdag 23 juli Idag kom Sigge på besök. Vi åkte upp i skogen och tränade sök. Vi la upp ett lättare sök åt ena hållet och ett svårare sök åt andra hållet. Vi hade alltså två sök mitt emot varandra. Tanken var att träna hundarna på att skicka åt olika håll och kunna byta sökområde. Om en hund inte sökte tillräckligt bra och stannade upp och "frågade om hjälp", kunde vi snabbt kalla in och skicka sedan åt det andra hållet. På det svårare söket hade vi lagt dummiesarna långt ner och övertäckta. På det lättare söket låg de mer öppet i en mer öppen terräng.
Niklas var med också och hade med sig geväret så det blev några motivationsskott också. Både Simba och Crille fick söka. Det gick jättebra. Simba tyckte det var såååå kul när husse hade geväret. Han sökte jättebra och galloperade i skogen.
 Crille kommer in för att lämna av en dummies.
 Crille kommer med en dummies.
 Crille igen.
 Crille sitter helspänd och väntar på sin tur.
 Spänd som en fiolsträng när Sigge när ute och jobbar.
 Tjohoo. Äntligen min tur att jobba.

 Sigge.
 Sigge i full fart in mot matte.
Onsdag 22 juli Simträning hos Biceps igen. Huskyna simmade sina 25 minuter, Simba 10 minuter och Crille 20 minuter. Det gick bra.
Valparna fick springa lös på lägdan.
 Bildspel kommer snart.
Tisdag 21 juli På kvällen tog jag med mig Simba, Crille och valparna och for upp till Igeltjärn. Först fick alla hundar springa lösa. Sedan tog jag först Crille och körde lite markeringar och dirigeringar. Sedan fick Simba komma ut och göra samma sak.
Söndag 19 juli Det blev en sväng till Matfors brukshundklubb idag också och lite lydnadsträning med Crille. Sedan på kvällen åkte vi upp på lägdan och körde lite apportering med Simba och Crille. Valparna fick racea lite också. De blir tuffare och tuffare och springer allt längre ifrån oss.
 Bildspel kommer snart.
Lördag 18 juli Vi tog en utflykt till Galtström med Simba, Crille och valparna. Först gick vi vid havet. Sedan gick vi till en liten tjärn. De fick springa lösa och valparna tog sig sitt livs första dopp.
 Attan blir jagad av Yarak.
 Attan först och Yarak kommer efter.
 Attan.
 Simba har hämtat en pinne. Yarak står och tittar på. Han vill nog också ha den där pinnen.
 Attan och Yarak igen.
 Yarak.
 Yarak ligger på klipphällen, beredd att hoppa på brorsan Attan.
 Yarak.
 Yarak ramlar ner i havet och försöker ta sig upp igen på de hala klipporna. Det blev hans livs första dopp.
 Yarak.
 Attan.
 Attan nybadad.
 Crille står vid kanten av tjärnen. Väntar på att få en anledning att hoppa i.
 Crille och Attan.
 Crille och Simba badar.
 Simba.
 Simba kommer med en pinne.
På kvällen åkte jag till Matfors brukhundklubb. Först gick jag en promenad med valparna och Simba. Nu har de blivit lite bättre att gå i koppel och de har börjat dra framåt också. För mig så gör det inget. De är ju draghundar.
Sedan tränade jag lydnad med Crille. Vi körde igenom ettans moment.
Torsdag 16 juli Idag var det simträning igen för alla hundar. Kamak var bättre i benet men han fick bara simma i tio minuter så att det inte skulle bli för mycket. De andra huskyna fick simma i 25 minuter. Simba simmade i 10 minuter och Crille i 20 minuter.
Medan jag var och simtränade hundarna så var Niklas hemma och passade valparna. De verkade ha haft jättekul i alla fall. De är nu 9 veckor gammal.
 Dragkamp.
 Här gäller det att ta i så att inte brorsan får leksaken.


 Yarak.

 Attan är snabbast i världen tror han.
 Idag kom en leverans med Bozita Roburs nya hundmat i nya säckar. Simba fick en ny sort med lax i. Så fort vi bar in den i huset så började han slicka på just den påsen. För första gången åt han upp maten först av alla fem hundar som får maten inomhus. Laxmaten verkade han gilla supermycket.
Onsdag 15 juli Idag kom Tuva och Edda. Vi la ut ett sök med vilt som Simba, Tuva och Edda fick jobba på. Sedan tränade jag med Crille lite viltapportering.
Kamak var halt i höger framben. Han måste ha lekt i hundgården och lyckats trampa snett eller nåt.
 Lite mogrondis på sjön.
 Aikido kollar in när Attan och Yarak leker. Nu måste vi ut och morgonkissa...
 Dörrmattan är ju så klart jättekul, så vi fastnade här.
 Yarak ligger på bron och kikar.
 Lyckades knäppa kort på fågel också. Men när Simba och Crille såg den så börjde de skälla och då flög den iväg.
Tisdag 14 juli Eftersom Niklas var borta så jobbade jag hemma samtidigt som jag var valpvakt. Jag fick passa på att jobba medan de sov. På kvällen åkte jag upp till lägdan och gick lite med valparna, Simba, Crille och Aikido. De var kul. Då fick de springa lösa på en helt ny plats. Vi gick lite på ett hygge också så de fick klättra sig fram över risbuskarna.
Därefter tränade jag långa dirigeringar med Crille. Den första dummiesen gick han spikrakt ut och hämtade en dummies. Men den kom han inte ända fram med. Han la ner den två meter framför. När det var löst fick han gå lite fot innan jag skickade honom igen. Jag hade lagt ut fem stycken vid samma punkt. Då gick han inte lika rakt men jag kunde blåsa stopp på honom och vinkla honom rätt. Den näst sista hade han lite otur med. Det tog väldigt lång tid innan han hittade den i det höga gräset. Han letade och letade. När han kom för långt åt sidan så stoppade jag honom och vinklade tillbaka honom. Det kunde jag göra flera gånger. Till slut såg det ut som han gav upp och kom emot mig. Halvvägs hem så var det ett djupt dike som han måste passera. Jag fick stopp på honom där och gjorde ut-tecken. Det fungerade. Jag fick tillbaka honom till rätt plats igen och efter ett tag till så hittade han den sista apporten.
Jag blev imponerad över att han lydde pipsignalen så bra och inte gav upp. Egentligen så är han inte mogen för så många stoppsignaler. Men det gick bra och han fick massor av beröm när han kom in med den sista apporten.
Söndag 12 juli Första dagen i det nya hemmet för Attan och Yarak. Klev upp klockan två på natten, gick ut med dem och de kissade. Bra, nu är det väl bara att gå in och somna om. Men nej, full rulle i en timme så vi hinner kissa och bajsa en gång till inne. Sen kan vi somna om. De vaknade igen klockan sex och jag gick ut igen. Sedan sov de till halv åtta. Då klev vi upp på riktigt.
Det var väldigt spännande att mata fem hundar inne. Simba får sin mat först. När jag ställde ner hans matskål så skulle ju Yarak och Attan dit direkt. Jag försökte hålla bort dem medan jag samtidigt ställde ner maten åt Aikido och Crille. Sedan fick valparna sin skål. Det sa bara slurp så var deras mat slut och de skulle direkt till någon av de andra hundarna och fortsätta äta.
Snabbt blev så de så pass tuffa att de sprang runt huset själv och behövde inte veta var jag var. Jag provade att sätta halsband på dem och sätta fast dem i en skruv på gräsmattan. Men det var inte populärt. Jag åkte då till Birsta och köpte lite kompostnät och stolpar så jag kunde spärra av gräsmattan. Men lite nät som jag hade kvar sedan tidigare och de nya kompostgallret så spärrade jag av gräsmattan på framsidan av huset. Nu kunde man ha dem lös och slappna i en sekund i alla fall.
Så redan nu har Attan och Yarak varit i Birsta och kissat utanför Bauhaus.
 Yarak till vänster och Attan till höger. Bröderna som är lika som bär.
 Yarak sover djupt. Det har varit en lång första dag i det nya hemmet.
 Klockan är nio på kvällen. Attan och Yarak har lagt sig vid Simbas fötter under köksbordet. Medan matte uppdaterar dagboken så ligger tre slagna hjältar under bordet och sover.
Lördag 11 juli Sovmorgon. Jag klev upp halv nio. Matade hundarna och lastade in Simba, Crille och Aikido i bussen. De skulle få följa med till Krokvåg och hämta valparna. Men först åkte jag förbi Sundsvalls brukshundklubbb och körde lite lydnad med Crille. Idag var han tröttare så det gick lite trögare idag än igår.
 Yarka och Attan springer runt på grässmattan i Krokvåg.
 Aikido visste inte riktigt vad han skulle ta sig till när han såg valparna. Han rörde sig knappt i början. Sedan började han dreggla. Han brukar ju spy upp mat åt pipleksaker och valpar. Han gjorde det när Crille var liten. Så hans "moderskänslor" väcktes redan här.
 Yarak och Crille.
 Yarak tuggar på lite gräs.
 Yarak mitt i språnget med brorsan Attan i ryggen.
 Attan är snabbast i världen....
 Crille hälsar på... ja vem är det nu igen? De är ju så lika.
 Ooops, det kryllar ju av valpar här, säger Crille.
 Matning. Nu är det bara fem kvar. Totalt var de sju i kullen. Pia har redan hämtat sina två. Och snart är det bara tre kvar, när Yarak och Attan har åkt.
Hemresan gick bra. Det fick ju springa länge på gräsmattan och träffa Simba, Crille och Aikido så att de skulle vara riktigt trötta innan vi åkte. De fick kvällsmat i Krokvåg men den spydde de upp i bilen. Kanske gjorde de något mer också, för fällen var ganska blöt när vi kom hem.
Men det gick väldigt bra att åka hem. De sov nästan hela vägen. Lite pip var det efter en mil, men sedan var det tyst.
När vi kom hem så verkade de inte så tagna av att komma till ett nytt ställe. De undersökte gården nyfiket och likaså inne i huset. Eftersom vi kom hem så sent så hann vi inte så mycket mer än utforska den nya miljön, kissa och sedan gå och lägga sig. De la sig så småningom ihoprullade på varandra under byrån i sovrummet.
Inte heller när vi skulle gå och lägga sig var det så mycket gnäll. Men de var väl trötta också.
Fredag 10 juli Efter jobbet åkte jag till Matsfors brukshundklubb och tränade lite lydnad med Crille. Jag tog med mig Simba och Aikido också så de fick en liten promenad där också. Jag körde igenom alla momenten i lydnadsklass 1 med Crille. Det gick ganska bra. Egentligen ska man väl inte träna alla momenten på en gång, men det gjorde jag ändå.
Sedan åkte jag hem och började förbereda för valparna. I morgon ska jag ju hämta två huskyvalpar, Attan och Yarak som ska flytta till Backe. Då måste man ju ta bort alla mattor och se till så att det inte ligger allt för mycket framme som de kan bita på.
Onsdag 8 juli Hem efter jobbet, lasta in hundarna i bussen och åka in till stan igen. Simträning stod på programmet. Huskyna fick simma 25 minuter, Simba 8 minuter och Crille i 20 minuter. Det gick bra. Men sedan på natten behövde Simba gå ut flera gånger. Lös i magen. Undrar vad det kan vara? Får se om han blir bättre i morgon.
Tisdag 7 juli Crille, Simba och jag åkte upp i skogen och mötte träningskompisarna Tuva och Edda för ett träningspass. Sökträning med dummiesar stod på programmet. Det regnade när vi åkte med det slutade så snart vi började träna. Då kom knotten. Puh, det var tur jag hade två kepsar i ryggsäcken, en som jag hade på mig och en som jag konstant viftade bort knotten med framför ansiktet.
Vi la ut ett sök med nitton dummiesar. Jag började med Simba. Han fick hämta fem stycken. Tuva och Edda turades om att hämta. Sedan när det var tre kvar hämtade jag Crille. Han fick leta rätt på de som var kvar. Det gick rätt så bra. Men först sprang han nog bara av sig lite innan han satte på näsan. Men när han väl använde näsan så sökte han bra. Han hittade de tre sista snabbt och jag behövde inte hjälpa honom.
Tuva och Edda fick sedan jobba på ett närsök åt andra hållet. Jag la ut fem dummiesar till på söket som Crille fick hämta.
Puh, äntligen klart. Fort in i bilen och åka i från knotten. Idag var det riktigt hemskt ute i skogen.
Söndag 5 juli Simba, Crille, Sigge och Tuva åkte till aborrträsk för att träna. Jag tog med mig båten och Sigge och Tuva tränade på markeringar och dirigeringar i vattnet. Markeringarna var störningar som dirigeringshunden inte skulle ta. De gick väldigt bra för dem. Efter det fick Crille komma ut och han fick ta några enkla apporteringar åt olika håll och träna på att gå fot längs vattnet. Det gick också ganska bra. Han kunde ju ha varit lite lugnare förstås, men han apporterade bra på de flesta apporter.
Avslutningsvis fick Simba ta några korta trippelmarkeringar i skogen. Det var så mycket vatten på myren så jag tyckte det skulle bli för tungt för Simba där. Det gick jättebra. Han spikade två stycken trippelmarkeringar.
Lördag 4 juli På kvällen åkte jag upp på lägdan med Simba och Crille och gick en promenad. Jag tog med mig ett par dummiesar som de fick hämta på linjetag. Jag tränade lite sidotecken. Det gick bra för Crille. Det gick bra även för Simba när han titta på mig för se åt vilket håll han skulle springa. Men när han var lite långt bort så tror jag inte att han hörde pipan riktigt. Så de längre dirigeringarna gick inte så bra. Vi gick ner till Igeltjärn också så de fick bada lite.
Senare på kvällen vid tiotiden så körde jag en sväng med huskyna. Jag tog fyrhjulingen och körde från gården. Det blev ca 5 km. Det var bara 11 grader på kvällen så då passade jag på. Oj, vad de tyckte det var kul. Det var ju så länge sedan vi körde nu så jag hade nästan glömt hur heta de kunde vara. Men det gick jättebra. Så idag blev alla hundar aktiverade. Det känns skönt.
Torsdag 2 juli Sigge kom på besök så vi åkte upp till Igeltjärn och tränade lite dirigering varvat i vatten och på land. Crille fick hämta både från vattnet och på land. Simba fick några vattenmarkeringar. Crille hade lite svårt att vänta på sin tur när Sigge jobbade. Men han var ganska duktigt med apporterna idag.
Onsdag 1 juli Dags för simträning igen för alla hundar. Efter jobbet lastade jag in hundarna i bussen och åkte till Biceps. Huskyna simmade sina 25 minuter, Crille i 20 minuter och Simba i 8 minuter.
Tisdag 30 juni Idag tog jag fyra timmars komp från jobbet och åkte till Ramsele för att titta på ett vapen. Efter att ha tittat på vapen på flera ställen och surfat i åtskilliga timmar på nätet för att läsa på om hagelbössor, så blev det till slut en Escort Magnum i kaliber 20, halvautomat. Jag beställde den tillsammans med skott för både träning och jakt. Nu skulle han stänga om några dagar och ha semester till den första augusti. Så jag skulle inte kunna få vapnet förrän då. Men nu har jag i alla fall ett på gång. I morgon ska jag åka till polisstationen med licensansökan.
När jag ändå var i Ramsele så åkte jag förbi Krokvåg och valde ut de två huskyvalparna som syrran reserverat åt mig. Nu var valparna lite större och de sprang runt och busade rejält på gräsmattan.
Måndag 29 juni Idag åkte jag och Simba till veterinären. En ortoped undersökte honom. Simba går lite dåligt på vänster bakben och vill inte tynga ner den foten i onödan. Men veterinären konstaterade att det var höften som han var öm i. Förmodligen åldersförslitningar. Han fick en halv dos rimadyl och blev ordinerad måttlig motion och simträning. Även extra omega 3 och 6 också.
Söndag 28 juni: Träningshelg för Simba och Crille Idag var det lite mer vind och inte alls lika mycket knott. Då gick det bättre att träna. Den som satt i båten hade det riktigt skönt. Där ute på sjön fläktade det så där lagom mycket så att inte värmen tog kål på en.
Idag blev det markeringar i vass och några vattendirigeringar. Vi avslutade med ett vasssök. Crille fick vara med på söket. Men det var för tung mark för Simba så han fick nöja sig med vattenmarkeringar.
 Crille kommer in med en dummies som tagit på ett linjetag längs vattnet.
 "Om jag sträcker på mig riktigt mycket så ser jag när de andra hoppar i vattnet. Jag vill också bada", säger Crille.
 Simba kommer in med en dummies från vattnet.
 Tuva lämnar av till matte snyggt och prydligt.
 Tuva kommer in mot matte från en vattenmarkering.
 Simba har full koll på båten som ligger ute i vattnet.
 Jag och Simba väntar på markeringar från båten.
 Sigge blir dirigerad till andra sidan sjön och ska inte simma mot båten som ligger till höger.
 Tuvas matte är beredd att blåsa i pipan om inte Tuva simmar rakt över vattnet.
Lördag 27 juni: Träningshelg för Simba och Crille Simba, Crille, Tuva, Edda, Sigge och Berra åkte till de jämtländska skogarna för en träningshelg. Det var otroligt varmt och mycket knott. På lördagen blev både mattar och hundar helt uppäten av knotten. Vi stod inte ut hela dagen utan åkte tillbaka till stugan straxt efter lunch.
Men vi hann med en hel del. Vi hade så klart båten med oss och körde vattendirigeringar med båt och markering som störning. Crille fick träna mycket passivitet och jobba åt ett annat håll än de andra. Jag kastade lite markeringar och la ut lite linjetag till honom in mot skogen. Så när de andra hundarna hoppade i vattnet fick han springa in mot skogen istället. Det funkade ganska bra.
Simba fick simma efter några markeringar så han skulle få lite simträning. Jag provade en vattendirigering som han inte hade sett utlägget på. Men det gick inte så bra. Eftersom han inte hör så bra längre så får man också vifta med handen framför honom när man ska skicka honom. Han hör inte kommandona apport längre.
 Crille hälsar på några får som bodde granne med oss.
 Kvällspromenaden gick vi längs vattnet och då kunde ju inte Crille låta bli att bada lite. Så klart så hittade han en pinne att bära på.
 Den fina pinnen som Crille hittade i vattnet la han sig ner för bita på.
Onsdag 24 juni Dags för simträningen igen för hela bunten. Efter jobbet packade jag in alla hundar och åkte till Biceps. Huskyna simmade 25 minuter, Simba 5 minuter och Crille i 15 minuter.
Tisdag 23 juni Tuva och Edda kom på kvällen och vi åkte upp till Igeltjärn och tränade lite med vilt. Jag började med Simba. Tuva och Simba fick träna sök vid vasskanten och in mot skogen. Jag la ut söket den motsattasidan så att det inte skulle blir spår av mig. Sedan skickar vi ut hundarna på söket från den sida det inte några människorspår. Tuva gick det bra för de två första. Sedan skickade jag ut Simba. Han tog mycket mark och hittade till slut mina spår och sprang runt hela tjärnen. Så där ser man hur mycket det har betydelse att de känner våra spår. Men sedan skickade jag ut honom igen och då gick det bättre. Då sökte han efter det han skulle söka efter.
Efter söket gjorde vi några vattendirigeringar tvärs över tjärn och igenom vassen. Ibland la vi på några störningsmarkeringar också i vattnet.
När vattenarbetet var klart gick vi upp på lägdan och då bytta jag hund till Crille. Han fick gå på några långa landdirigeringar. Det gick ganska bra. Han kom tillbaka med dem ganska bra. Det var egentligen bara den första som han strulade med.
Söndag 21 juni Suck. Jag har fortfarande ont i knät och haltar. Kanske är det lite bättre. Idag har det varit varmt och hundarna har bara legat still hela dagen. För att det skulle hända något för Simba och Crille så gick jag på kvällen upp i skogen bakom hundgårdarna och kastade lite markeringar och tränade lite tecken.
Jag började med Simba. Det gick jättebra. Sedan gick jag och bytte till Crille. Tänkte att idag skulle de få jobba var för sig. Det gick jättebra. Crille var riktigt duktig. På slutet tog han till och med ett riktigt bra grepp om dummisarna också.
Med Crille tränade jag handtecken åt höger och bakåt. Sedan fick han en dubbelmarkering. Därefter gjorde jag om den längsta markeringen och gick iväg och la ut två linjetag på ett annat ställe. Crille fick alltså följa med och gå fot. Sedan gick vi tillbaka och tog markeringen. Han kom i håg den riktigt bra. Och till sist gick vi och tog de utlagda linjetaget som bestog av två dummiesar. De sista två dummiesarna hämtade han riktigt snyggt och lämnade av fint.
Sådär ja, då har de fått göra något i alla fall idag.
Lördag 20 juni Fortfarande väldigt ont i knät. Men jag haltade mig upp i skogen och la ut ett sök till Crille på nio dummiesar. Han var jätteduktig. Inte så bra grepp men han hittade dem snabbt och kom in med dem och lämnade av fint. Crille gick fot dit och hem och skötte sig riktigt bra.
Väl hemma igen fick Crille vila lite medan jag körde lite lydnad med Simba på gräsmattan. Simba tyckte det var jättekul. Det blev lite blandat lydnad med närsök med godis. Sedan fick Simba vila lite medan jag tränade lydnad med Crille. Det gick ganska bra förutom att han blandade ihop liggande under gång och stående under gång.
Fredag 19 juni Matte har ont i knät och är sjuk. Förkylning tror jag. Så idag blev det bara lite lydnad på gräsmattan för Simba och Crille.
Onsdag 17 juni Efter jobbet åkte jag till Biseps och simtränade hundarna. Huskyna fick simma 25 minuter, Simba 5+1,5 minut, Crille 15+3 minuter.
Söndag 14 juni: Kennelträff och viltspårsprov i Norge Samling och spårgenomgång klockan 9. Därefter åkte vi ut till spårmarkerna. Crille skulle gå spår 2. Han gick bra de första hundra meterna. Sedan tappade han bort sig och tog något annat spår för han drog iväg med en väldig säkerhet åt fel håll. Men efter ett tag så vände han och gick tillbaka och tog rätt spår igen. Jaha, tänkte jag. Nu är det kört. Men vi fortsatte. Han gick bra ett tag och tappade en gång till vid en annan vinkel men kom rätt mycket snabbare denna gång. Det gjorde dock att han missade sårlegan, som hunden ska markera till föraren. Det är alltså ett uppstamp med extra mycket blod som föraren ska visa domaren. Denna regel finns inte på svenska prov. När vi till slut kom fram till spårslutet så låg aldrig klöven där. Men Crille cirklade runt ett varm och hittade klöven några meter därifrån. Domaren blev först lite bekymrad över att klöven var borta. Något djur måste ha flyttat den över natten.
Crilles fick ett första pris. Så här löd kritiken: Hunden tar spåret och följer det. Några stora utslag vid tapp. Passerar sårlegan på sidan. Finner spårslutet utan nämnvärt problem. Till tiden något stort tempo.
Så var det Simbas tur. Han gick mycket säkrare. Lagom tempo och hade näsan på spåret hela tiden. Han tappade en gång och då gjorde han direkt en cirkel runt och brydde sig inte om domaren eller de andra följeslagarna utan bara koncentrerade sig på att hitta igen spåret. Simba hittade sårlegan och markerade det tydligt så jag kunde meddela domaren var den låg. Han hittade spårslutet säkert och tog upp klöven direkt. Domaren tyckte det gick jättebra och tackade för uppvisningen.
Simba fick 1:a HP. Så här löd kritiken. Simba går stadigt och säkert. Utmärkt arbete av ett rutinerat ekipage. Vinklar och överhopp forseras elegant. Markerar sårlega och spårslut.
Bildspel
 Klicka på bilden så startas ett bildspel med bilder från Heliomarträffen. (24 Mb Photodex Presenter) Om du inte har rätt program så testa länken nedan.
Bildspel Windows Media Player 31 Mb
Lördag 13 juni: Kennelträff i Norge På förmiddagen fick vi prova på rallylydnad. Det var kul. Det har jag aldrig gjort förut. Det gick ut på att gå en bana och följa skyltarna och göra det som stod på skyltarna. Både Simba och Crille fick prova på det. Det verkar vara bra lydnadsträning och inte lika stelt som vanlig lydnad.
Efter lunch tränade vi lite jakt. Vi delade in oss i grupper. Crille, Hugo och Ricci var i en grupp. Markering och linjetag varvades. Crille kom inte in med den första markeringen. Han var för stressad. Men de andra linjetagen gick bra. Det var bra träning för att han fick vara passiv medan de andra jobbade också. Sedan hämtade jag Simba så fick han göra några övningar också, dock lite svårare. Och han tyckte det var såååå roligt.
På eftermiddagen gick en tipsrunda innan vi åt en god middag.
Fredag 12 juni Efter lunch började vi åka till Norge och årets Heliomarträff. Vi åkte samtidigt som Oskar, Jenny och Bizzy som kom till Åre i går kväll. När vi kom fram på kvällen så grillade vi. Av Crilles syskon fick vi träffa Hugo, Ricci och Bizzy.
Torsdag 11 juni Idag fick vi följa med Fredik på hans jobb, fårvallning. Det var spännande. Han hade med sig sina border collies Bill och en lånehund Agnes. Lilla Liz som bara var 14 veckor fick också följa med.
Ondsdag 10 juni Rosies valpar var inte vakna så mycket men vi hann titta lite grann på dem i alla fall. De var ju så klart jättesöta. Ganska lika också. Jag skulle välja ut två hanar av tre stycken som var över. Men det var ju jättesvårt. Nej, jag kunde inte välja då, utan bestämde mig för att komma tillbaka senare när de var lite större för att välja ut dem.
Efter lunch åkte vi till Undersåker. Vi stannade till på Lundhags också och handlade lite.
Tisdag 9 juni Efter jobbet packade vi bussen med alla hundar och all packning som behövdes för några dagar framåt. Vi hade tagit ledigt i tre dagar från jobbet.
Vi åkte först och simtränade alla hundar. Huskyna fick simma 20 minuter, Simba 5 minuter och Crille 15 minuter. Saytena fick vila eftersom hon löper.
Därefter åkte vi direkt till Krokvåg och tittade på Rosies valpar.
Måndag 8 juni På kvällen efter jobbet gick att ett spår igen med Simba och Crille. Den här gången gick det lite bättre. Nu kanske de har kommit igång igen och hittat rutinen. Det får vi väl se sedan på provet nästa helg. Men det känns ju som om de skulle behöva träna lite mer innan. Den här gången hade jag lagt spåret över en väg och både Simba och Crille tappade bort sig där och jag fick hjälpa dem.
Söndag 7 juni I helgen hade vi besök av min kusin Patrik och Sesslie. Jag och Sesslie klev upp klockan halv sju på morgonen och tränade huskyna. Hon följde med och fick sitta bakom mig på fyrhjulingen. Hundarna gick bra. Vi körde 7,2 km och det var bara 6 grader varmt.
När de hade åkt hem så gick jag ett spår med Simba och Crille. Simba tappade tre gånger. Crille tappade en gång men hade hög nos lite väl ofta. Men ändå så gick Crille bättre denna gång, lite rakare och snabbare.
Sedan på eftermiddagen åkte jag till Granloholm och tränade passivitet med Crille. Det gick ganska bra. Han fick titta på när Tuva och Sigge tränade på dirigering. Crille var ganska lugn. Han var väl trött efter spårningen.
Fredag 5 juni Sju grader. Jag tog en sväng med huskyna igen i 7,2 km. Jag klev upp 5 på morgonen för att hinna köra innan jag åkte till jobbet. Då var det fortfarande tillräckligt kallt ute också.
Torsdag 4 juni Idag kom Sigge på besök och jag tog med mig Simba och Crille upp på lägdan. Vi tränade linjetag med störningsmarkeringar. Crille fick sitta passiv medan Sigga jobbade och sedan fick han också hämta några linjetag. Men Crille fick aldrig någon störningsmarkering. Simba fick också var med ett tag och hämta några markeringar, de som Sigge inte skulle ta. Vi avslutade träningen med tre skott utan att det hände något.
Onsdag 3 juni Nu blev det mycket svalare, 10 grader. Jag passade på att köra ett träningspass med fyrhjulingen med huskyna. Det blev 7 km. Det gick ganska bra men det märktes att det var lite varmt och det var inte så hårt tryck på hundarna på slutet.
 Först måste vi köra ett par hundra meter genom skogen innan vi kommer ut på vägen.
 Så där ja, nu är vi ute på vägen.
 Det var soligt och härligt över lägdan idag. Här är vi på väg hemåt.
 Längst fram syns Kamak, i mittet Falki och längst bak springer Aikido.
 Kamak och Saytena vilar lite. Vi måste ju stanna och vänta in fotografen.
 Falki och Pulver tycker det är väldigt varmt.
Tisdag 2 juni Idag åkte jag iväg med SSRK och tränade i Galtström. De tränade dirigering i vatten och jag och Crille satt bara passiv. Det var jobbigt men jag tror att det var nyttigt. Crille behöver inte tro att varje gång vi är vid vatten så ska han få hoppa i.
Söndag 31 maj 25 grader varmt. Nu är det sommar. Huskyna går nästa varm bara när jag ska lasta in dem i bussen. Jag åkte nämligen iväg och simtränade alla hundar. Huskyna fick simma i 20 minuter. Crille fick simma 15 minuter och Simba 3.
Fredag 29 maj Igår la jag ut ett viltspår som jag lät Simba och Crille gå idag. Det var länge sedan de fick gå viltspår och det märktes. Jag har ju anmält både Simba och Crille på ett viltspårsprov på kennelträffen i Norge i mitten av juni, så då måste jag ju repetera spårningen. De har ju inte fått spåra på ett år nu.
Crille vinglade mycket och tappade bort sig flera gånger. Han gick för fort tror jag. Simba gick det lite bättre för men även han strulade bort sig.
Onsdag 27 maj Jag åkte iväg med bara Crille till Skedlo och tränade lydnad och passivitet med SSRK. Det gick lite bättre idag. Han var mer sansad idag när det var andra hundar med.
Tisdag 26 maj På kvällen åkte vi till Aborrträsk och tränade lite med Tuva, Simba, Crille och Edda. Simba var lite stel så han fick bara hämta någon kråka på väldigt kort avstånd. Crille blev alldeles för upphetsad när vi var vid vattnet så han klarade inte av att apportera dummiesarna. Så hans träning bestod i att bara försöka vara lugn. Men det gick inte så bra idag.
Måndag 25 maj Efter jobbet gick jag upp på lägdan med Simba och Crille och tog med mig några dummiesar. På promenaden gjorde jag någon paus och la ut linjetag som de fick turas om att hämta.
Torsdag-Söndag 21-24 maj: Jägarexamen i Östanskär På morgonen åkte vi till Karin Strand och lämnade Simba och Crille. Hon skulle vara hundvakt under helgen medan vi åkte till Östanskär. Huskyna var hemma och Gabbi skulle vara hundvakt åt dem.
Så nu skulle vi äntligen ta jägarexamen. Lite pirrigt var det när jag insåg att det faktiskt är nu det gäller. Hade jag läst tillräckligt? Skulle jag klara uppskjutningen? Vi hade tränat tre gånger hos Anneli och Erik. Den sista gången provade vi skjuta lerduvor. Tänkte jag på hur det gick då så såg det mörkt ut.
Det började med en hel dag med teori. På torsdagskvällen kom en provledare och vi fick göra testet. Puh, det var jättejobbigt att göra provet. Efter en hel dag med teori och faktainmatning så var jag helt slut i huvudet. Men det gick jättebra. På något sätt så spikade jag provet.
De resterande dagarna åkte vi till Bispgården och sköt och sköt och sköt och sköt. Vi sköt både på lerduvor, älgar, rävar och björnar. Men på figurer så klart.
Uppskjutningen gick bra. Så nu har jag examen för både småvilt, högvilt och björnpass. Men jag insåg nu med ännu mer säkerhet att det där med att skjuta på lerduvor som far åt alla håll måste man träna på. Syftet med att jag tar jägarexamen är ju att jaga fågel med tollarna. Så det är bara att träna på hagelskyttet om det ska bli något att apportera för hundarna.
När vi inte skrev prov eller skjöt så åt vi god mat och hade det jättetrevligt i Östanskär. Det blev en riktig semesterhelg.
Bildspel Klicka på bilden för att starta bildspelet. (18,3 Mb)

Bildspel jägarexamen i Östanskär (windows Media Player 23,2 Mb)
Söndag 17 maj Idag kom Tuva och Edda på besök så vi gick upp i skogen och tränade lite. Tuva som snart skulle starta på prov fick träna på ett minijaktprov med vilt och skott. Simba fick också göra samma övningar. Först körde vi markeringar och linjetag, sedan ett sök.

Simba blev verkligen glad över att få vara med när vi hade vilt och pistolen med oss. Han blev lite för het och fuskade rejält vid linjetaget som hade en markering som störning. Men det var bara att göra om och skicka ut honom igen. Då gick det bättre. Han brukar ju vara väldigt säker på att inte gå på störningsmarkeringen, men nu när det var skott för första gången i år så blev det väl för mycket. Sedan på söket gick det jättebra.
 Edda och Simba.
 Edda väntar på kommandot sök.
 Simba tar äntligen in kaninen på linjetaget. Han ville först gå på markeringen och struntade i att jag pekade åt ett annat håll först. Men efter lite tjafs så gick han rätt.
 Därefter var det dags att ta markeringen som denna gång var en and.
 Simba kommer in med kaninen på söket.
 Och kråkan som också låg ute på söket.
Crille fick träna på att gå fot efter Karin som gick och sköt några skott med startpistolen utan att det hände något. Tanken är att inte koppla ihop skott och kast så mycket för Crille än, utan försöka avdramatisera skottet.
 Efter träningen åkte vi hem till oss och fikade lite. Då fick Crille leka med Tuva och Edda.
På eftermiddagen åkte jag till Biceps och simtränade hundarna. Huskyna och Crille fick simma i 15 minuter. Simba fick lite massage.
Lördag 16 maj Lite viltträningen igen med Crille. Jag gick upp mot skogen och tränade lite apportering där. Det gick bättre idag, men greppen var inte så snygga på fåglarna. Det var bättre på kaninen.
 Crille sitter och väntar medan jag lägger ut vilten.
 Crille kommer med en kråka.
 Crille kommer med kaninen.
 Kaninen igen och full fart mot matte.
Fredag 15 maj Igår tog jag fram en fågel som jag idag använde för lite apporteringsträning med Crille. Lite tveksam i början men efter ett tag så gick det bra. Jag gjorde bara några enkla upptagsövningar på gårdsplanen för att det skulle gå lugnt och sansat till.
Torsdag 14 maj På kvällen efter jobbet åkte jag till Skedlo och tränade med SSRK. Jag tog bara med mig Crille. Simba fick gå en promenad med husse och Aikido hemma istället. För Crille blev det lite jaktlydnadsträning med andra retievrar och därmed blev det lite passivitetsträning också.
Söndag 10 maj Idag åkte jag till Granloholm med Simba och Crille och tränade lite.
Lördag 9 maj Klev upp tidigt på morgonen. Idag skulle jag vara domare på workingtest i Nordvik. I går kväll satt jag flera timmar och planerade hur jag skulle dömma. Jag bestämde hur många minuspoäng de skulle få vid olika typer av "fel". Jag försökte också bestämma olika grader av felen också. Allt för att det skulle bli så rättvist som möjligt.
Det gick bra att döma. Men trots att jag hade funderat ut alla möjliga olika händelser som kan hända vid en apportering så hade min poängbedömning inte täckt in allt. Men jag la till flera allteftersom och försökte dömma lika för alla. Det kändes som om det gick bra.
Min bild av hundarna som var med var att det var väldigt duktiga hundar. Det var många som fick 20 poäng både i nybörjarklassen och öppenklassen. Jag dömde två markeringsrutor som bestod av en enkel och en dubbel markering.
Lördag 2 maj Nu kan man kalla Crille för bäverjägaren. Idag när vi gick en promenad upp i skogen och gick förbi Igeltjärn så plaskade det till helt plötsligt rejält i vattnet. Simba och Crille som var lösa sprang genast ner till vattnet. Simba fick vi tillbaka ganska snabbt på inkallning, men inte Crille. Han kastade sig ner i vattnet och började simma bort om plasken. Då såg vi att det var en bäver som slog med svansen i vattnet. Oj, oj, vad gör vi nu? Bävern simmade undan och förmodligen in i sitt bo. Men Crille kom inte tillbaka. Han blev helt blockerad och hörde ingenting vad vi sa.
Jag vet inte hur arg en bäver kan bli på en hund. Men jag hade ingen lust att Crille skulle testa att leka med en bäver. För att försöka locka tillbaka honom hittade jag några kvistar som jag kastade i vattnen bakom honom för att få till några plask. Då vände han om och med hjälp av plaskande kunde jag locka honom tillbaka och få upp honom. Några gånger plaskade bävern till igen varpå Crille snabbt vände bort igen och simmade mot bävern. Bävern fick ju till mycket värre plask än vad jag fick. Puh, till slut fick jag upp honom och då blev det koppel på.
Fredag 1 maj Idag fyller jag år. 20 grader varmt och jättefint väder. Fick besök av mamma, pappa och Tim på dagen. Vi gick ner till sjön med Simba, Crille och mammas yorkar.
På kvällen gick jag en promenad på 5 km.
Torsdag 30 april Fick rapport från fjällen där Naala och Pulver var. De hade det bra och hade sprungit bra. Lite varmt och sörjigt före med allt hade gått bra.
Jag tränade Crille med dummiesar. Det blev sök och markeringar. Hans apportering var dålig i början, det vill säga han kom inte in med apporterna utan skulle leka med dem istället. Men det blev bättre lite senare. Det är precis som om när han är för laddad stressad, så funkar inte apporteringen. Men när han har lugnat ner sig så går det mycket bättre. Puh, vi får jobba på det.
Tisdag 28 april Idag åkte Pulver och Naala till fjällen. En kollega till mig lånade dem för att åka på tur med skidor. Lite avundsjuk var jag på honom. Jag ville också till fjällen. Men hoppas nu att det går bra för Naala och Pulver och att det funkar att åka skidor med dem. Lite chansartat är det ju när de bara är vana att springa framför en släde.
På kvällen körde de andra hundarna som blev kvar hemma. Det var 6,5 grad varmt. Jag körde bara 5 km och det gick bra.
Söndag 26 april Idag vägde jag tre av huskyna. Kamak väger 23,8 kg, Pulver 23 kg och Naala 21 kg.
Lördag 25 april Träningskompisarna kom på besök igen och idag hade jag tinat fram vilt till hela bunten. Det blev ett sök som Simba fick vara med på. Åh, vad kul det var. Han var verkligen laddad och sökte jättebra och med all fart han kunde trots sin stela bakdel och ålder. Crille fick träna på att vara passiv och det gick ganska bra. Sedan la vi ut ett sök med en ny sorts dummy. Crille fick prova att hämta en men den här sortens dummy verkade vara en leksak för Crille, så då bröt vi hans apportering för dagen.
Fredag 24 april Eftersom det gick så dåligt med Crille och viltet igår så var jag ju tvungen att köra lite vilt idag också. Jag la ut vilten i en klocka runt honom och körde lite teckenträning samtidigt. Det gick inte alls bra i början, men sedan på slutet tog han upp dem snabbt och bra och kom in med dem. Så lite bättre gick det idag, men långt ifrån bra.
Torsdag 23 april Idag tränade jag lite vilthantering med Crille. Det gick inte bra idag. Puh, känns som om man har gått tillbaka något steg igen. Åkte sedan till brukshundklubben med Simba och Crille.
Söndag 19 april Crille och Simbas träningskompisar kom och vi gick upp i skogen och körde lite linjetag och närsök med dummiesar. Det gick bra.
Fredag 17 april Idag testade jag att lägga ut ett viltsök. Jag tog med mig både Simba och Crille upp i skogen. Tänkte att Crille skulle bli lite peppad av att se Simba apportera viltet. Han hade lite svårt att sitta helt lugn medan Simba jobbade. Men annars gick Crilles viltapportering ganska bra på ungefär vart annat vilt. Han behövde lite stöd från mig ibland när han skulle ta upp dem. Truten gick sämst. Kanske var det för att den var störst. Jag vet inte.
Torsdag 16 april På kvällen åkte jag till brukshundklubben och tränade Crille. Det blev mest lydnad och kontaktövningar i en miljö med andra hundar. Sedan köpte jag några fina ungtrutar också av SSRK. Jättebra! Jag behöver verkligen nytt träningsvilt.
Onsdag 15 april Idag var det lite svalare. En plusgrad. Jag körde huskyna på byvägen igen 10,4 km. Det gick bra. Bättre tyck idag nu när det blev lite kallare. Simba och Crille fick en promenad på 4,6 km.
Måndag 13 april Vi klev upp extra tidigt för att köra med huskyna på morgonen. Det var fem grader varmt. Det blev byvägen igen eftersom den var minst lerig. Jag körde 10,4 km. Det blev en strulig färd idag. Många stopp. Draglinan till Naala lossnade och fyrhjulingen krånglade så det var svårt att växla. Men hundarna gick bra ändå tycket jag.
Söndag 12 april Jag gjorde några lydnadsövningar med Crille. Sedan fick han göra ett sök på 8 dummiesar. Det gick bra. Han strulade med inlevereringen av en apport.
Lördag 11 april Tuva och Edda kom på besök, Simba och Crilles träningskompisar. Vi började med lite lydnad med Crille och Edda. Sedan fick Simba, Edda och Tuva jobba på ett sök. Därefter bytte jag hund till Crille och vi körde lite närsök.
Fredag 10 april Nu ska jag testa att trötta ut Crille lite innan jag börjar med apporteringsövningar. Jag gick först en promenad på 5 km. Sedan gjorde jag lite apporteringsövningar med en kanin, kaja och en duva. Det gick ganska bra. Sedan blev det paus. Några timmar senare gick jag och Crille upp i skogen och jag la ut ett sök på åtta dummiesar. Då var han riktigt duktig. Lagom sansad men ändå effektiv och apporteringen gick bra.
Torsdag 9 april Idag var det lite varmare, 3,6 grader. Huskyna fick en springtur igen på byvägen i 10,4 km. Det märktes att det var varmare idag. De travade lite på slutet och tappade trycket lite.
Simba och Crille fick lite lydnadsträning på brukshundklubben.
Tisdag 7 april Minus en grad var det på kvällen. Måste passa på att träna huskyna. Tog fyrhjulingen och körde 10,4 km igen på byvägen i det leriga föret. Än så länge har inte vägarna torkat upp här. Men träningen gick bra ändå.
Måndag 6 april Nu var det ett tag sedan huskyna fick springa. Så äntligen fick de komma ut. Det blev en tur på byvägen i 10,4 km. Det var väldigt lerigt men det gick bra. Saytena och Kamak fick på i led.
Söndag 5 april Idag blev det en 4 km promenad med Simba och Crille.
Lördag 4 april Det var skönt att komma hem igår. Efter besöket hos Lantmännen igår så åkte vi hela vägen hem till Sundsvall. Vi kom hem sent. Så det blev en lång sovmorgon idag. Men på eftermiddagen fick Crille lite teckenträning, en början till dirigering.
Torsdag 2 april: Besök hos Lantmännen Doggy som gör Bozita Robur hundmat I Vårgårda ligger Lantmännen Doggy, fabriken där de gör bland annat Bozita Robur hundmat. För andra gången fick vi göra ett besök hos fabriken men den här gången tillsammans med andra hundfolk som också har insett fördelarna med att ge hundarna Bozita Robur. Och vilket gäng det är! Här är bara några exempel...
Kristina Edh - Zettertjärns kennel Jägare och uppfödare av gordonsetter. Blivit årets uppfödare flera gånger och arrangerar kurser för stående fågelhundar.
Hanna och Andreas Rundqvist - Team Robur Tävlar i lydnad, agility och vallning. Driver egna kurser. Lagguld på NM i lydnad och lagguld i agility.
Emelie Merenius - Vinna Hundcenter Driver Vinna hundcenter, instruktör och tävlingar i lydnad och agility. SM-silver i lydnad och haft flera agilitychampions. Har Shetland Sheepdog och Australian Shepherd.
Tomas och Ingrid Olofsson - Hedängens kennel Jägare, föder upp Strävhårig vorsteh och kleiner münsterländer. Framgångsrik på jaktprov (flera jaktprovschampions)
Per-Olov & Birgitta Andersson Har dvärgschnauzer och tävlar i agility och utställning.
Heidi Billkvarm och Ulf Karlborg - Kronvallarens kennel Föder upp border collie. Tävlar framgångsrikt i vallning och lydnad.
Oskar Andersson och Sarah Matsson - Roberg Racing Sleddogs Slädhundsförare. Oscar tävlar i 6-spann med blandraser för Team Sweden.
Lisa Lindblom - draghund i nordisk stil Tävlar med siberian husky i nordisk stil. VM-silver.
Vi samlades klockan två på eftermiddagen och började med fika. Sedan fick vi göra ett besök i fabriken. För att få gå in i fabriken var det mycket noga med att inte bära några lösa saker som klocka, smycken, örhängen eller liknande. Vi fick ta på oss hårnät, rockar och skydd för skorna. Det är mycket noga med hygienen i fabriken.
 Annika Wängvik ger oss instruktioner innan vi får gå in i fabriken.
 Annika Wängvik och Jaana Arvidsson visar oss runt i fabriken där all hund- och kattmat görs.
De har över 50 recept på hund- och kattmat som tillverkas i fabriken. När de använt ett recept och ingredienserna blandats i maskinerna, tvättas och rensas de noga innan en ny laddning av ett annat recept körs.
Varje maskin klarar av att tillverka 4 ton mat per timme. De har också metalldetektorer för att säkerställa att det inte har kommit något olämpligt i maten. All mat som lämnar fabriken märks också för att kunna spåras.
Alla ingredienser blandas ihop i en stor degblandare. När Bozita Robur tillverkas tar det längre tid och degblandaren går mycket långsammare så att ingredienserna blandas skonsammare. Degblandaren ser ut som en stor skruv. Råvarorna "skruvas" långsamt sönder för att få en skonsammare tillagningsprocess.
Var 20 minut gör de en foderanalys för att kontrollera att fodret innehåller den fetthalt och proteinhalt det ska göra.
 Jaana Arvidsson visar upp den nya designen på Bozitas fodersäckar.
Från och med maj lanserar de även en ny design på Doggys och Bozita Roburs fodersäckar. Det är inte bara säckarna som ändras, utan de har även utvecklat maten en hel del.
 Det här ser ut som skivor till en köttkvarn. Man kan säga att de fungerar på samma sätt. Genom dessa hål pressas hundmaten för att få olika former på matkulorna. Dessa är bara några skivor. De hade betydligt fler som hängde på väggen i den så kallade verkstaden.
 Här tillverkas Bozitas patéer i tetrapak. Dessa är helkonserver! Utan konserveringsmedel i maten. Tetrapak är först i världen med att komma på tekniken att konservera i kartonger. Hundmaten som består av färskt kött pytsas i kartongerna och försluts. Sedan kokas de med en viss teknik som gör att det konserveras. Maten håller i en oöppnad förpackning i två år.
Jag brukar använda dessa patéer för att vattna hundarna efter träning och under tävlingar så att de verkligen dricker upp vattnet. Det funkar jättebra. Tetrapaken är lätta att ha med sig, lätta att öppna och lätta att försluta igen genom att bara vika ihop öppningen. När jag blandar i lite paté i vattnet så vet jag att hundarna slurpar i sig all vätska. Så de verkar gilla det.

Efter besöket i fabriken fick vi åka till Tassalyckan. Det är en hem för 31 katter som arbetar som "produktutvecklare". De är en smakpanel som får lukta och smaka på kattmat både torrfoder och konservmat. Katterna som bor på kenneln har kommit från lite olika håll. Det kunde både vara hittekatter, eller katter som folk inte längre kunde ta hand om. Jag kan i alla fall säga att så mycket bättre än så här kan man nog inte bo som katt. Stora burar och varje katt hade ett eget litet hus. De fick springa ut i en större hage utomhus varje dag.
 En katt som ser ut att trivas som produktutvecklare hos Lantmännen Doggy.
 Efter besöket hos Tassalyckan besökte vi kennel Zwazzbazz. Där bor ett trettiotal hundar av raserna basset, papillon, west highland white terrier och petit basset griffon vendéen.
 Hundarna har ett jättefint hundhus som de kan gå in från deras stora rastgård. I hundhuset får de mat och vatten och blir ompysslade. Det är precis ett sådant hundhus som jag skulle vilja ha.
 När hundarna får smaka på maten får de två sorter, en i varje skål. Maten ställs ner och de dokumenterar vilken mat hunden väljer först och hur mýcket den äter av varje sort och så vidare. Smaktesterna protokollförs noga och följs upp nästan dagligen av utvecklingsavdelningen. När en ny hundmat kommer ut på marknaden så är den väl testad av denna smakpanel.
 Pälsvård och tandhygien verkas skötas med bravur.
 Hans Nilsson, VD på Lantmännen Doggy hälsar oss välkomna och berättar om företaget. I Vårgårda har de gjort hundmat sedan 1903. "Vårgåra hundmjöl" hette den då. Den första dokumenterade hundmat som man vet kommer från England i slutet av 1800-talet. Då tillverkade man ett hundkex. Så i Vårgårda var man bland de första i världen att tillverka hundmat. Nu är hundmatfabriken 20 000 kvadratmeter stor och en stark ledstjärna i företaget är miljöfrågan. De ska finnas en svensk distributör av hundmat utan att behöva importera råvarorna. Närproducerade högkvalitativa råvaror för korta transporter och hög kvalitté på maten är viktigt för företaget. - Vi ska vara lika duktiga som de stora multinationella hundmatstillverkarna utan att behöva importera allt möjligt, sa Hans Nilsson.
 Håkan Nordholm är deras produktutvecklare med en bakgrund inom argonomi och livsmedelsteknik.
Håkan berättar att hunden har levt så länge med oss människor att de lärt sig abstrakta saker. De kan förstå sådana saker som "därborta" mm. Tester har gjorts som jämfört vargar med hundar där vargen inte kunde förstå abstrakta saker. Men hunden är ingen varg. Den har ingen egen plats i naturen längre. De har därför inte heller samma ätbeteende längre som vargen. Men vi människor har gjort att 40 % av hundarna idag är överviktiga.
 Undersökningar visar att de hundar som klarar sig från uttorkning och stressdiaréer bäst har ett högre värde av ett protein i blodet som heter AS. Nu har de hittat ett sätt att höja AS-faktorn i blodet hos hundar genom att tillsätta ett specialprocessat havre, SPC.
- Let the food be the medicine and medicine be the foood, säger Håkan Nordholm.
 Per Östlund, försäljningschef berättar om nyheterna i Bozita Robur. I all Bozita Roburmat så finns nu SPC (Special Processed Cereals) - ett slags havre som ska hjälpa hunden att inte bli uttorkad vid all typ av stress och minimerar alla typer av diaréer. (På bilden ser ni mitt spann.)
SPC hjälper hunden att kontrollera vätskebalansen och håller magen i form. Det används inte bara till hundar utan även till andra djurslag som hästar och grisar. Det finns också i produkter för människor. Produkten baseras på 20 års forskning.
 I alla Roburmat finns också Macrogard. Det är ett naturligt B-glukan som aktiverar de vita blodkropparna och stärker immunförsvaret. Råvaran är helt naturlig och utvinns ur bagerijäst. Macrogard finns också i foder till andra djurslag, i hälsokost och i hudkräm till oss människor. (Hunden på bilden är Crille när han är nio veckor gammal.)
 En nyhet i Robursortimentet är Lax och ris. Det tror jag Simba ska få äta.
 Så här ser säckarna ut nu med Roburmaten och Bozitamaten. Ny design med zip-förslutning på säckarna.
 I 6 av 8 Robursorter finns glukosamin och kondroitinsulfat i maten. Det är naturliga beståndsdelar av en led och verkar för en god ledfunktion. I performancematen som jag ger till huskyna finns detta.
En ytterligare nyhet i Bozita Roburmaten är att selen är tillsatt. Selen tillsammans med vitamin C och E bildar ett komplett antioxidantskydd. I Robur finns en hög dos av vitamin C och E.
 Här sitter draghundsförarna samlade som var på besök och fick höra Bozita Roburs nyheter. Från vänster: Sarah, Oskar, Lisa och jag.
.
|